Tekst objavljen: 19.10.2015 9:59        


"Poreski alarm", nakon dva meseca od aktiviranja, građani su najčešće koristili da prijave neizdavanje fiskalnih računa, a kako je rečeno Tanjugu u Poreskoj upravi, prijavljivali su i izdavanje lažnih računa. 

Poreski alarm aktiviran i zbog lažnih fiskalnih računa

Budući da je na specijalni portal Poreske uprave www.poreskialarm.rs, gde građani mogu da prijave uočene poreske nepravilnosti, najviše prijava pristiglo je zbog neevidentiranja prometa preko fiskalne kase, poreznici su nastojali da objasne i koja je razlika između odgovarajućeg i lažnog fiskalnog računa.

"Fiskalni račun najlakše je prepoznati po fiskalnom znaku koji se sastoji od četiri očila, razdvojenih krstom i ispisanih u kvadratu, a nalazi se u donjem delu računa. Pored toga, fiskalni isečak mora imati jasne podatke o samom trgovcu, uključujući pun naziv obveznika i objekta, kao i adresu objekta", objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Izdavanje predračuna ili međuračuna, koji su veoma slični fiskalnim računima, kako dodaju, nije sporno, ali ukoliko prilikom plaćanja kupac ili gost dobije fiskalni isečak koji, kad plati robu ili uslugu, treba i da uzme i sačuva u krugu od 20 metara po izlasku iz objekta.

Predračuni, međuračuni ili takozvani blok-računi, najviše su zastupljeni u ugostiteljskim objektima.
Poreski alarm, internet adresa na kojoj građani mogu da prijave uočene nepravilnosti u radu poreskih obveznika, u funkciji je od 06. avgusta 2015. godine.

Građanima je omogućeno da i ovim putem prijave obveznike kod kojih uoče nepravilnosti u poslovanju odnosno sve one koji ne poštuju zakon i izbegavaju plaćanje poreza i drugih javnih prihoda.

Poreske nepravilnosti koje prijavljuju građani su veoma značajne za analizu rizika koja se pokazala kao izuzetno efikasna metoda u postupku izbora obveznika koji će se kontrolisati, navode u Poreskoj upravi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poreski alarm preduzetnici fiskalni računi fiskalni isečak građani poreski obveznici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana