Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 22.07.2020 12:25        


Sve više kompanija i radnika ima problem sa povećanim brojem ljudi u samoizolaciji, a koji nemaju rezultate testa na koronu

Poslodavci traže test na koronu za pravdanje izostanka na poslu: Šta raditi u toj situaciji?

To vrlo često, ispostavilo se u poslednje vreme, može biti problem prilikom pravdanja izostanka sa posla. Preporuka poslodavcima iz Vlade glasi istovremeno da je zdravlje zaposlenih na prvom mestu i da treba da imaju razumevanja za ovakve situacije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da niko neće biti oštećen "u smislu pravdanja i dokaza za posao".

Upitan šta da radi osoba koja je osoba u samoizolaciji, a nema rezultate testa, odnosno papir kojim može da pravda izostanak sa posla, ministar je odgovorio da niko neće biti oštećen i da će test u nekom trenutku svakako stići.

"Bitno da je ta osoba dobro, a niko neće biti oštećen. Uradiće se i test, postoji i e-portal, niko neće biti oštećen", rekao je Zlatibor Lončar.

Poslednja preporuka Vlade je da poslodavci svojim zaposlenima koji se nalaze u samoizolaciji, ili su oboleli od virusa COVID-19, zbog neposrednog izlaganja riziku zbog obavljanja svog posla, obezbede pravo na naknadu zarade u visini od sto odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Što se tiče lekara, medicinskog osoblja, vojske i policije oni imaju pravo na celu zaradu i nije reč o preporuci.

Inače, po zakonu, zaposleni koji je u samoizolaciji, a kome je nadležni organ izdao akt (rešenje ili drugi akt) o samoizolaciji ili karantinu, ima pravo na naknadu zarade.

Naknada zarade pripada zaposlenom prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, u slučaju kada je zaposleni privremeno sprečen za rad zbog propisane mere obavezne izolacije kao kliconoše ili zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini. Prvih 30 dana odsustva plaća poslodavac, a od 31. dana Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
odsustvo sa posla pravdanje odsustva zlatibor lončar poslodavci test na koronu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana