Tekst objavljen: 24.10.2013 13:15        


Od ponedeljka, 28. oktobra, klijenti Privredne banke Beograd (PBB) postaće klijenti Poštanske štedionice. Građani koji u PBB imaju tekuće račune moraće da otvore novi račun u Poštanskoj štedionici, dok će štednja i obaveze po kreditima biti automatski prebačeni.

Poštanska dobila i treću propalu banku - Privrednu

Iz Privredne banke se u Poštansku štedionicu praktično prebacuje sva štednja građana, bez obzira na ročnost i iznos. U novu banku biće prebačene i sve obaveze građana - krediti, minusi po tekućem računu i obaveze po čekovima.

Još se ne zna da li će Poštanska štedionica preuzeti filijale i deo od 359 zaposlenih u Privrednoj banci. - Poštanska štedionica će sada morati da sagleda mrežu PBB. Troškove će sigurno morati da smanji, što znači i gašenje nekih ekspozitura PBB, odnosno otpuštanja zaposlenih - kaže Mališa Đukić sa Beogradske bankarske akademije. Osim šalterskih radnika, bez posla bi mogli da ostanu i pojedini menadžeri, računovodstvo, IT stručnjaci.
Građani će praktično pod istim uslovima nastaviti da otplaćuju rate. Minusi i docnja po kreditima takođe će ostati isti, a kazne i penali biće u skladu sa ugovorom koji su potpisali s Privrednom bankom.

To znači da se oko 15.000 korisnika usluga Privredne banke Beograd prebacuje u Poštansku štedionicu i oko 21 milijarda dinara osiguranih i neosiguranih depozita.

Zaposleni i ekspoziture se ne preuzimaju, a "loši" deo banke, pre svega nenaplativi krediti i ostala dugovanja idu u Agenciju za sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka.

- Nije neočekivano da je PBB ovako završila, jer je imala velike gubitke za koje nije mogla da nađe rešenje - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. - Na ovaj način zaštićeni su klijenti, kao i u Agrobanci i RBV. Nanažalost, mali akcionari će ostati kratkih rukava, jer zasad, za njih ne postoji adekvatno rešenje.

Nekada mala, ali vrlo uspešna Srpska banka, najverovatnije će se utopiti u Jubmes banku. Ni ona kao ni ostale male domaće banke nije uspela da nađe kupca, a sama ne može da se bori sa žestokom konkurencijom na tržištu. Ova banka godinama ranije je odolevala da se spoji sa Poštanskom štedionicom, jer je mnogo bolje poslovala od nje. Sada su se vremena promenila i ova banka više nije u stanju samostalno da funkcioniše.
Tako će Poštanska štedionica koja je postala "groblje za propale banke" sada, pored svojih gotovo tri miliona klijenata po raznim osnovama, a najviše peznionera, njih 1,6 miliona, imati još dodatnih oko 240.000 korisnika bankarskih usluga iz tri propale banke.

Prema toj veličini, ona je izbila u sam vrh bankarskog sektora Srbije. Sa 1.900 zaposlenih i 115 ekspozitura spremna je da sve komitente opsluži. Pomoć će joj, kako nezvanično saznajemo, pružiti i država u vidu dokapitalizacije.

PBB je prošle godine ostvarila gubitak od blizu tri milijarde dinara. Od 2009. godine ova banka je uknjižila minus veći od četiri milijarde. Gubitak PBB banke sada će morati da pokrije država, odnosno poreski obveznici. U ovom slučaju, država će novac obezbediti prodajom hartija od vrednosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banka poštanska štedionica PBB Privredna banka Beograd banke državne banke propale banke bankarski sektor bankarsko tržište Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana