Tekst objavljen: 04.04.2016 15:26        


Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković je u Petrovcu na Mlavi otvorila 15. Sabor Mlavsko-Homoljskih pčelara poručivši da pčelari ove godine mogu da očekuju veću podršku države. 

Povećane subvencije za pčelare i povoljni krediti

Ona je rekla da pčelari mogu da računaju na veoma snažnu podršku za investicije i nabavku nove opreme za pčelarstvo, poput košnica, centrifuga, sušara za polen, pumpa i punilica za med, saopstilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Posebno je istakla da je ovo Ministarstvo u 2016. godini povećalo subvencije po košnici pčela, dok pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40 odsto.

"Takođe, Ministarstvo će nastaviti sa kreditnom podrškom kroz subvencionisanje kamatnih stopa i njihovo snižavanje na prihvatljiv iznos. U narednim godinama planiramo donošenje novih mera podrške u sektoru pčelarstva, kroz izradu Nacionalnog programa za pčelarstvo koji će biti u skladu sa programima podrške koje primenjuju i zemlje članice EU, rekla je ministarka.

Ona je prisutne podsetila da pčelarstvo i proizvodnja meda u Srbiji ima dugu tradiciju i da broj pčelara i pčelinjih zajednica kontinuirano raste, da je registrovano oko 677.000 pčelinjih zajednica, koje su u vlasništvu 31.000 poljoprivrednih gazdinstava, a da prosečna proizvodnja meda u Srbiji u zadnjih 10 godina iznosi oko 5.500 tona na godišnjem nivou.

Ministarka je posebno podvukla da je neophodno da Srbija svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode brendira, kako bi ih učinila prepoznatljivijim i na domaćem ali i na tržištima EU, i to zaštitom geografskog porekla.

"Srbija ima ogroman potencijal jer je zemlja klimatskih i geografskih različitosti, bogate kulture i tradicije. Homoljski med je ostvario zaštitu i na međunarodnom nivou, u skladu sa Lisabonskim aranžmanom za zaštitu oznaka porekla i njihovu međunarodnu registraciju, istakla je Bogosavljević Bošković.

Ona je dodala da savremeno pčelarstvo ima presudan značaj za razvoj voćarstva kroz bolji rod voća, a znatno doprinosi i povećanju proizvodnje suncokreta, uljane repice i svih drugih biljnih kultura.
Potrebno je stalno unapredjenje saradnje pčelara sa voćarima i ratarima, poljoprivrednim savetodavnim službama, školama ali i fakultetima, kao i sa drugim činiocima bitnim za unapredjenje ovog sektora, istakla je ona.

U razgovoru sa poljoprivrednicima u opštini Petrovac na Mlavi, Bogosavljević Bošković je naglasila da će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine posebno razmotriti probleme sa kojima se pčelari najčešće susreću, odnosno pitanjima registracije pčelinjih vozila i falsifikata meda.
U selu Medveđa u opštini Despotovac i selima Drenovac i Striža i opštini Paraćin, gde će takođe razgovarati sa poljoprivrednicima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pčelari pčelarstvo država Srbija ministarstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana