Tekst objavljen: 02.07.2015 11:09        


Radni staž će biti povezan svim radnicima preduzeća u privatizaciji, kao i firmi koje odlaze u stečaj, najavio je danas ministar privrede Željko Sertić.

Povezivanje staža u firmama u privatizaciji i stečaju

Govoreći o regulisanju radnog staža za radnike firmi koje su otišle u stečaj, Sertić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da se taj novac već nalazi u budžetu i da će država prebaciti sredstva PIO fondu.

Ministar privrede je procenio da će na ovakav način oko 7.000 radnika biti obezbeđeno i da je za to je potrebno blizu četiri milijarde dinara, tako da će biti dovoljno sredstava.

Važno je da se omogući radnicima preduzeća, koja ove godine odlaze u stečaj, da dobiju prava jer veliki broj radnika nema povezan staž, a značajan broj radnika u preduzećima u privatizaciji ne mogu da ostvare pravo na penziono osiguranje, jer im nije uplaćena godina, dve ili tri staža, ukazao je Sertić.

Govoreći o Železari, Sertić je naglasio da je zadovoljan radom novog menadžmenta, ali da je za vladu to samo prelazno rešenje do konačne privatizacije.

On je naveo da je formirana radna grupa koja se bavi privatizacijom Železare kojoj se obratilo nekoliko zainteresovanih kompanija, među kojima i jedna kineska.

Sertić je dodao da "Galenika" ima više od 200 miliona evra duga i da se obavljaju razgovori o modelima privatizacije i da je to jedno od 17 preduzeća za koja su formirane radne grupe i da je cilj da u roku od godinu dana te firme nađu svoje kupce.

Ministar je najavio da će sutra u Mostaru početi regionalna privredna konferencija, da će biti jedan od domaćina tog skupa i da će razgovarati sa ministrima iz regiona i privrednicima.

Zajednička saradnja dobra za ceo region, ocenio je Sertić i dodao da je ta konferencija vezana za šest država područja bivše SFRJ.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
privatizacija radnici privreda stečaj radni staž privredna konferencija ministar privrede

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana