Tekst objavljen: 30.03.2016 14:00        


Predsednica američkih Federalnih rezervi (Fed) Dženet Jelen izjavila je da veruje u ekonomski rast Sjedinjenih Američkih Država, ali je ostala pri stavu o zadržavanju kamatnih stopa na aktuelnom nivou, uz poruku da Fed i dalje mora pratiti međunarodnu ekonomsku i finansijsku slabost. 

Predsednica Feda najavila postepeno podizanje kamata

U trenutku kada su tržišta na ivici zbog mogućeg novog podizanja kamatnih stopa u SAD, Jelen je nagovestila da su male šanse za tim korakom pre juna, i da će kada se Fed odluči na pooštravanje monetarne politike, to biti polako i postepeno, prenosi agencija Frans pres.

"Američka privreda je pokazala neverovatnu otpornost", rekla je Jelen u njujorškom Ekonomskom klubu, u prvom obraćanju otkako je Fed na martovskom zasedanju iznenadio tržišta, zadržavajući aktuelne kamatne stope.

Otvaranje radnih mesta u SAD, prema njenim rečima, i dalje je snažno, dok se drugi signali jačanja privrednog rasta učvršćuju, uprkos tome što je prerađivački sektor pogođen jakim dolarom i velikim usporavanjem aktivnosti u sektoru nafte i gasa.

"I ako američka ekonomija nastavi da raste skromnim tempom, Fed će morati da obrati pažnju na opštu zabrinutost u pogledu razvoja globalne finansijske situacije, ali i na cene nafte i celokupan tempo rasta svetske ekonomije", rekla je Jelen.

Ona je, takođe, odbacila argumente pojedinih zvaničnika Feda da je inflacija porasla do tačke kada je potrebno skorije podizanje kamatnih stopa.

Predsednica Feda je ukazala da neizvesnost u pogledu situacije u Kini i njene ekonomske tranzicije pogađaju globalni rast.

"Postoji dosta neizvesnosti u vezi sa tim koliko će se lagano ova tranzicija realizovati", izjavila je ona, dodajući istovremeno da kolaps na tržištu nafte preti perspektivama rasta globalne ekonomije.
Njeno obraćanje izazvalo je juče skok berzanskih indeksa u SAD, dok je dolar oslabio, pošto su tržišta očekivala agresivniji stav Feda.

Kako podseća Frans pres, Fed je na martovskom zasedanju saopštio da će u ovoj godini uslediti dva podizanja kamatnih stopa, umesto prethodno najavljena četiri.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fed odluka feda kamatne stope podizanje kamatnih stopa USA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana