Tekst objavljen: 11.07.2015 19:38        


Premijer Portugala Pedro Pasos Koeljo izjavio je danas da unutar Evrope postoji "veoma širok konsenzus da pitanje opraštanja duga Grčkoj ne bude stavljeno na sto".

Premijer Portugala: Bez oprosta duga za Grčku

"To je veoma jasno rečeno tokom poslednjeg samita evrozone", rekao je Koeljo tokom posete centralnom delu Portugala, preneo je AFP.

Izjava portugalskog premijera dolazi u trenutku kada se ministri finansija Evrogrupe sastaju u Briselu kako bi razmatrali najnoviji predlog Grčke za rešavanje krize.

"Ne mislim da bi bilo lako za bilo kog šefa države u Evropi da kaže svojim građanima da nameravaju da oproste milijarde dolara koje su samoj toj državi potrebne", kazao je Koeljo.

Premijer Portugala je istakao da postoje drugi načini da se pomogne Grčkoj da izađe na kraj sa dugom od 320 milijardi evra i da se oni razmatraju.

"Mi smo svi spremni da pronađemo način za vraćanje ovog duga i kamate, koji može da pomogne Grčkoj da izađe iz teške situacije u kojoj se našla", naveo je Koeljo, misleći na metode preispitivanja uslova i trajanja vraćanja duga, ali ne i smanjenje glavnice.

Ukoliko ministri finansija evrozone prihvate nove reformske predloge Grčke, postoji nada da bi sporazum mogao da bude zaključen na sastanku lidera Evropske unije u nedelju, navela je francuska agencija.

U maju 2014, Portugal je zaključio sporazum kojim se obavezao na stroge mere štednje i reformu u zamenu za 78 milijardi evra zajma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evrozona grčka kriza evropa Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana