Tekst objavljen: 15.10.2013 14:59        


Za prosečnu srpsku platu od 44.770 dinara (393 evra) stanovnik naše zemlje "kraći" je za minimum 200 evra mesečno, koliko mu nedostaje za skroman život. Sa istom platom porodici sa jednim detetom ostaje još manje novca za normalan život, jer joj fali bar još jedna prosečna plata.

Preživeti Srbiju: Kako pregurati sa prosečnom platom

S platom od 393 evra mlad čovek u Srbiji koji živi sam, ne može da pregura ceo mesec, naročito ako plaća stan i račune između 150 i 200 evra mesečno, kako mnogi žive.

Na hranu treba izdvojiti bar 10.000 do 15.000 dinara mesečno, što je u najboljem slučaju po 500 dinara dnevno. Za te pare ne može da se kupi mnogo namirnica, već ono najosnovnije – hleb, mleko, namaz, jogurt, neki mesni nerazak i čokoladicu.

Statistika je izračunala da za prosečnu srpku platu ne može da se pokriju izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava, koji iznose 50.072 dinara, od čega je najveći udeo izdataka za hranu 43,2 odsto i stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva 15 odsto. Slede izdaci za prevoz od 7,4 odsto, odeću i obuću 4,7 odsto, komunikacije 4,7 odsto i alkoholna pića i duvan 4,5 odsto.
Ukoliko se osoba hrani van kuće, za te pare može da se jede u fast fudu, što znači da ima za pljeskavicu, picu ili palačinke. Ostatak evenutalno može da podmiri kupovinu jednog komada odeće ili obuće do 5.000 dinara. Za odlazak u restoran, neki izlazak u biskop, pozorište nema mesta u ovaj računici.

Prosečna plata u Srbiji nikako ne može da podmiri osnovne životne potrebe mladog čoveka, kojeg zbog toga često pomaže porodica. Srećnici koji ne moraju da plaćaju stan, već samo račune, prosečnu platu mogu da "protegnu" i na poneku izdašniju kupovinu.

Međutim, kako preživeti sa 393 evra ako imate supružnika i dete? Ukoliko jedan član nema primanja, a dete je malo, zaista je nemoguća misija preživeti mesec. Takva porodica sigurno ima trošak od 30.000 dinara za hranu, a ako se tome doda i plaćanje stana i računa od minimum 200 do 250 evra mesečno, jasno je da 44.700 dinara, koliko je prosečna srpska plata, nikako nije dovoljno.

Da bi živeli skromno, a ipak podmirili osnovne životne potrebe, njima je neophodna još jedna prosečna plata od 393 evra, inače je takav život lišen bilo kakvog trošenja. To znači da dvoje odraslih i jedno dete dnevno na raspolaganju ima 1.490 dinara.

Tu i leži odgovor zbog čega se mnoge porodice još uvek nisu odvojile, zbog čega veliki broj građana ne može da podigne kredit i koliko su zapravo plate u Srbiji male da bi se izmirili najminimalniji troškovi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    PeraKojot 23.10.2013 21:38

    A kako preziveti bez ikakve plate? To je jos bolje pitanje.

  2. User image
    Miloš 05.06.2018 22:59

    Dobro vece. Evo upravo ja i supruga sedimo na terasi i razmisljamo KAKO da prezivimo ovaj mesec. Imamo troje dece( 9 god, 3 god, i 10 meseci) i prosto ne znamo sta pre kupiti. Do pre 6 meseci sve je islo dobro. Bilo je i za decu i za nas. Ali svemu lepom dodje kraj. Izgubio sam posao i tada krece ludilo. Pocinjem da radim dva posla da bi poplacao sve sto treba(kirija 100e,racuni za stan i telefoni 160e,rata za kredit 180e. Koji smo podigli zbog zenine operacije )to je 450e samo za dazbine. Posto zena nije imala mleka. Beba je na vestackoj hrani maltene od rodjenja. Na tu hranu i pelene ode taman ono sto od drzave dobijamo mesecno. Zbog tog ludackog rada krenuli su problemi sa kolenima, pa sada i ne mogu da radim toliko. Spali smo na 60000 din koje oboje primamo ali to je veruj te mi nista za petoclanu porodicu. Kako preziveti ako neko zna nek kaze. Bio bih mu mnogo zahvalan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prosečna plata prosečna zarada plate zarade Srbija ekonomska kriza pad standarda životni troškovi životni standard troškovi života

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana