Tekst objavljen: 12.11.2013 14:00        


U Srbiji postoji interesovanje za štednju u dobrovoljnim penzijskim fondovima, kažu predstavnici fondova. Prema njihovim rečima, sve više roditelja se odlučuje da svoju decu već od prve godine života na taj način osigura za "treće doba"

Privatne penzije: Sve više "dece penzionera" u Srbiji

- Najmlađi član ima godinu dana i imamo još nekoliko vrlo mladih članova, tako da je pred njima period akumulacije od 60 godina i sa veoma malim uplatama, njihova akumulirana suma kada steknu uslov za penziju će biti veoma značajna - navela je direktorka Delta đenerali Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom Nataša Marjanović.

Izvršni direktor Dunav društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom Milan Kovač kaže da štednju u dobrovoljnim penzijskim fondovima odlikuje fleksibilnost kako u periodu uplate sredstava, tako i u periodu primanja penzije. - Tako uplate ne moraju da budu redovne, ni jednake, već član bira u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima i potrebama koliko će da izdvaja u fond - kazao je Kovač. Idealno bi bilo da su uplate redovne i mesečne, ali ukoliko član nije u mogućnosti da tako štedi, može da uplaćuje kada i koliko ima, dodao je on i naglasio da "najmlađi član u tom fondu ima dve godine i za njega sredstva uplaćuju roditelji, a najstariji član ima 79 godina".
Kako je kazala, najveća prednost dobrovoljnih penzijskih fondova je fleksibilnost, jer članovi sami biraju iznos i dinamiku uplate.

Jedino pravilo koje postoji je ono koje se odnosi na raspolaganje sredstvima, a ono podrazumeva da član ima navršenih 58 godina života, a koliko će se novca uplaćivati i koliko redovno, ostavljeno je na izbor klijentu, dodala je ona.

- Uvek naglašavamo da što više, duže ili redovnije neko uplaćuje, više će biti akumulirana suma za penzije. U prednosti su uvek mlađi članovi zato što se efekat prinosa vidi najviše protokom dužeg vremenskog perioda, tako da je mnogo značajnije da neko ranije krene sa manjim uplatama, nego da se krene kasnije sa višim uplatama - rekla je Marjanović.

Iako roditelji već od prvih meseci života svom detetu mogu uplaćivati sredstva u penzijski fond, Marjanović kaže da je ipak najpogodnije da neko sa završetkom školovanja i započinjanjem radnog odnosa, počne i da štedi u dobrovoljnom penzijskom fondu.

- U slučaju da član premine u toku članstva u dobrovoljnom penzijskom fondu, sve ono što je uplaćeno pripada njegovim naslednicima - kazala je Marjanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privatne penzije penzija penzije penzijski fond penzijski fond privatna penzija penzioneri penzioni fond penzioni fondovi privatni penzioni fondovi Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana