Tekst objavljen: 30.12.2013 12:15        


Prodaja novih automobila u Srbiji u godini na izmaku spala je na niske grane. U prvih 11 meseci 2013. prodato je tek nešto više od 20.000 automobila, a ako se ostvare najoptimističnije prognoze, u decembru će, kada se podvuče crta, dileri isporučiti oko 2.000 vozila.

Prodaja novih automobila u Srbiji na najnižim granama

- To bi značilo da smo prodali još oko 1.000 vozila manje nego tokom 2012. To je negde na nivou očekivanja, jer smo svi bili svesni da se uprkos smanjenju cena, mnogobrojnim pogodnostima, pa čak i martovskom Salonu automobila u Beogradu ništa dramatično neće desiti- kaže Milan Belin, generalni direktor kompanije Reno-Nisan Srbija.

NEMA KRIZE ZA LUKSUZ

Prodaja luksuznih vozila u Srbiji je na "redovnom nivou". - To znači da Mercedes, Audi, BMV, Leksus, ne brinu za "mesečnu kvotu" - kaže Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila. - Oni godišnje prodaju oko 1.500 vozila, baš kao i pre krize.
Iako je i ova brojka od 22.000 prodatih novih automobila poražavajuća, vrlo je verovatno da je i ona "naduvana".

- Jednostavno, neki uvoznici daju malo veće brojke o prodaji nego što su stvarne, iz raznih razloga - objašnjava Dejan Danilović, direktor "Auto magazina", koji jedini u Srbiji prikuplja ove podatke.

Naime, u našoj zemlji je praktično nemoguće dobiti precizne podatke nadležnih institucija o broju novoregistrovanih vozila, pa "statistika" zavisi od prijava svakog dilera ponaosob na srpskom tržištu.

Prema rečima Dušana Đuraševića, generalnog direktora "Euro sumara", uvoznika Suzukija za Srbiju, neki dileri prijavljuju veći broj prodatih vozila zbog marketinga, jer žele da pokažu kako su njihova vozila traženija nego što jesu.



- Ipak, ozbiljniji je slučaj reeksporta vozila. Uvoznik prijavi prodaju i automobila koje proda u inostranstvu, u zemljama regiona, pa čak i u Zapadnoj Evropi - upozorava Đurašević. - Tako je jedna kompanija prijavila u prvih šest meseci prodaju oko 1.000 vozila, a prodala je tek nešto više od 400.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uvoz automobila ekonomska kriza Srbija automobilska industrija novi automobili prodaja automobila kupovina automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana