Tekst objavljen: 07.04.2014 10:30        


Građane Srbije propale banke koštale su već milijardu evra. A izgleda da će morati za njih da odvoje još više. Agencija za osiguranje depozita je prošle sedmice odlučila da, pored uobičajene premije od 0,4 odsto na depozite poslovnih banaka, uvede i dodatnu u iznosu od 0,2 procenta.

Propale banke donele nove troškove "preživelima"

U Agenciji razmatraju i opciju da ubuduće svaka banka izdvaja drugu sumu za rizike u zavisnosti od rezultata poslovanja odnosno rizika koje ono nosi po poslovanje.

Bankari listom smatraju da su sve finansijske kuće koje dobro posluju na ovaj način kažnjene. One povećanjem premije plaćaju ceh za loše poslovanje tri državne i jedne privatne banke. Kada su se tri državne banke ugasile nadležni su bili velikodušni i isplatili su depozite koji su bili osigurani ali i one koji se nisu nalazili u toj grupi. Sada ceh za to šalju bankama koje su savesno poslovale daleko od toga da su ugrožavale finansijski sistem Srbije. Naprotiv, doprinosile su stabilnosti.
Na ovaj potez Agencija za osiguranje depozita je morala da ide, jer joj se račun ispraznio nakon isplate depozita u propalim bankama. Za nešto više od godinu dana oduzete su dozvole za rad Agrobanci,Razvojnoj banci Vojvodine, Privrednoj banci Beoograd i nedavno Univerzal banci.

O tome kakve će biti posledice prvi čovek Oportjuniti banke sa sedištem u Novom Sadu Vladimir Vukotić kaže za Dnevnik da je "izvesno da je to za nas veći trošak i smatram da će to usporiti pad kamta. Narodna banka Srbije je u prethodnih par godina uspela da svojom poltikom utiče na sniženje stopa a ovo sada sa osiguranjem depozita je korak u nazad, jer će nam se troškovi uvećati".

- Što se tiče ideje da svaka banka plaća premiju prema rezultatima poslovanja smatram da je to dobro. Rezultate rada svakako treba uzeti u obzir kod određivanja premije - kaže on za Dnevnik.

Sa ovim se slaže i stručnjak sa Novosadskog univerziteta Siniša Ostojić.

- U osiguranju uopšte važi pravilo manji rizik manja i premija pa ne vidim zašto bi to bilo drugačije kod osigranja bankarskih depozita. Kada su u pitanju banke nije teško odrediti rizik za svaku od njih. Tu su rezultati poslovanja, bilansi pa je sve jasno da jasnije ne može biti. Zato Agenciji i ne bi trbalo da bude problem da naparavi odgovarajuću premiju za svaku banku ponaosob.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija propale banke bankarski sektor bankarsko tržište banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana