Tekst objavljen: 31.12.2017 11:32        


Kada banka ima pravo da obračuna zateznu kamatu u slučaju da je korisnik bankarskog proizvoda preminuo i šta kaže zakon, istražuje finansijski portal Kamatica.

Prvo u banku pa na ostavinsku raspravu

“Nakon smrti majke uredno smo banci odneli umrlicu i objasnili da će dug preuzeti onaj ko se bude prihvatio nasleđa nakon ostavinske rasprave” kaže V.S. i dodaje da ostavinska još nije završena, odnosno još nismo dobili rešenje, ali je banka u međuvremenu poslala dopis izvršiteljima za naplatu duga plus zatezne kamate od trenutka prijave smrtnog slučaja, pa do trenutka uručenja dopisa.

U vezi sa ovim slučajem obratili smo se beogradskom advokatu Marku Stankoviću, koji za naš portal objašnjava da naslednici stupaju u prava (i obaveze) ostavioca trenutkom smrti.

U tom smislu, relevantna je činjenica smrti, a ne donošenja ili dostavljanja ostavinskog rešenja. Na ovaj način ostvaruje se potpuni kontinuitet između ostavioca i naslednika u pravnom smislu, a na potraživanje banke u vidu zatezne kamate ne utiče to da još nije primljeno ostavinsko rešenje i banka ima pravo da zaračunava kamatu, dodaje Stanković.

Ovo je samo jedan od slučajeva, gde se naslednici neprijatno iznenade kada po okončanju ostavinske rasprave dobiju i dopis banke koja potražuje dug pokojnika uvećan za zateznu kamatu.

Na kraju, ako niste nasledili imovinu, nećete biti u obavezi da banci izmirite dugovanje. Takođe, ukoliko se ispostavi da je vrednost nasleđene imovine manja od obaveza koje je pokojnik preuzeo, obaveza naslednika biće ograničena vrednošću nasleđene imovine - kaže za  Kamaticu  advokat Stanković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ostavinska rasprava naslednici zatezna kamata banka portal kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana