Tekst objavljen: 03.07.2015 11:57        


Radnici na crno se najviše u Austriji angažuju za renoviranje stanova ili kuća i popravljanje automobila, pokazala je anketa urađena po nalogu eksperta za sivu ekonomiju Fridriha Šnajdera.

Rad na crno i dalje popularan u Austriji

Rezultati anketiranja su pokazali da se u 70 procenata slučajeva rad na crno korisit za renoviranje stanova i kuća i popravku automobila (20 procenta). Zatim slede kozmetičarkse i frizerske usluge (12 procenata) i poslovi u kući (11 procenta).Takođe su tu i privatni časovi (9 procenta) i vrtlarski radovi kao i čuvanje dece (5 procenta) .

U poređenju sa istom anketom iz 2013. godine, za osam procenata je u porastu angažovanje radnika na crno za renoviranje stanova i kuća.

Za potrebe ankete izabrano je 1000 reprezentativnih osoba starijih od 15 godina. Samo 5 procenata anketiranih se izjasnilo da bi rad na crno trebalo da bude prijavljen, a 2 procenta da bi ukoliko budu uhvaćeni trebalo da plate visoke kazne.

"Bez rada na crno danas mnogo toga ne bi bilo priuštivo" odgovor je 70 procenata anketiranih, što je u odnosu na 2013. godinu za 4 procenta više. Mišljenje " da je država zapravo sama kriva, što ima toliko radnika na crno, jer su porezi jednostavno previsoki" odgovorilo je oko 65 procenta anketiranjih što je u odnosu na 2013. godinu za 16 procenata više.

Tokom ovogodišnje ankete, 43 procenata je navelo da je u poslednje dve do tri godine angažovalo radnike na crno, što je porast od 15 procenata u odnosu na 2013. godinu.

Čak 85 procenata anketiranih smatra da se država ponaša "velikodušno" sa novcem od plaćanaj poreza, što je u odnosu na odgovore od pre dve godine za 17 procenata više onih koji potvrđuju ovu tvrdnju.
Procene stručnjaka govore o tome da je treću godinu za redom rad na crno u Austriji u porastu i da se kreće oko 21,35 miliijarde evra odnosno 8,14 procenta Brudo domaćeg proizvoda (BDP).

Najveći gubitak od toga ima država, jer joj na taj način "izmiče" 2 do 3,5 milijarde evra godišnje za porez i socijalne doprinose.

Glavni cilj poreske reforme austrijske vlade je borba protiv rada na crno. Od 5,2 milijarde evra olašica očekuje se 1,9 milijarde evra od legalizovanja dosadašnjeg rada na crno.

Prema najnovijoj studiji ovog eksperta, rad na crno u Austriji čini 8,2 procenta ekonomskog učinka, u Nemačkoj je to 12,2 procenata, a u Italiji 20,6 procenta.

Iako vlada očekuje dodatne poreske prihode od uvođenja obaveznih fiskalnih kasi austrijski ekspert je mišljenja da će to biti ipak manje od očekivanog.

"Rada na crno će biti i dalje. On šteti državnoj kasi ali svakako ostvaruje blagostanje", ocena je austrijskog eksperta .

Njegovo mišljenje je da će poreska reforma doneti rezultate ali ne u ciframa koje se očekuju, već šnajder procenjuje da se može raditi o 800 miliona evra do jedne milijarde.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porezi buđet ekonomija neprijavljeni radnici radnici rad na crno Austrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana