Tekst objavljen: 29.05.2015 15:13        


Visina plate nije najvažniji faktor zadovoljstva radnika u Srbiji, ali njena redovnost ponekad jeste, izjavio je danas profesor Ekonomskog fakulteta Nebojša Janićijević. On je drugog dana regionalne konferencije "Zarade i modeli nagrađivanja" u Beogradskoj bankarskoj akademiji, rekao da je u Srbiji zastupljena takozvana ženska kultura koja vrednuje kolektivizam, sigurnost, pripadanje, odustvo konflikta, ugled i čast.

Radnike u Srbiji više zanima redovnost od  visine plate

To znači da zaposleni više vrednuju te stvari od materijalnih vrednosti, pa tako i u poslu, više im znače pohvale, pogodnosti, beneficije i socijalni kontakt, nego isključivo novac, rekao je Janićijević na skupu koji je organizovala Mreža za poslovnu podršku.

"Proces motivacije je emocionalan i etički", dodao je Janićijević.
Kada je reč o platama, u našem društvu je još uvek prihvatljivije nagrađivanje po osnovu staža, veština i kompetencija, dok je učešće stimulacija u primanjima nisko, i iznosi 20 odsto, retko do 30 odsto, rekao je Janićijević.

Strane kompanije koje dođu u Srbiju susreću se sa dilemom - kako motivisati srpske radnike, a najbolje je da se opredele za miks - da u osnovi zadrže bazične kriterijume našeg kulturnog obrasca, a da postepeno uvode i neke promene, smatra Janićijević, koji dodaje da su za usvajanje novih obrazaca motivacije potrebne decenije.

On napominje i da je nacionalna kultura samo jedan od faktora, ali se mora imati u vidu i karakter grane u kojoj preduzeće posluje, jer nije isto da li je reč o tekstilnoj industriji ili softverskoj kompaniji.
Dr Jovan Ničić rekao je da postoji desetak ozbiljnih metoda ocenjivanja učinka koji je preduslov nagrađivanja.

"Ne postoji jedna najbolja metoda, ali se pokazalo koja je najgora - a to je samoocenjivanje", naveo je Ničić, uz napomenu da se samoocenjivanje može kombinovati sa drugim metodama.

On je istakao da su ocenjivači, koji su najčešće neposredni rukovodici, najodgovorniji i da nijedan metod ne može da bude zamena za kvalitetan kadar.

"Jako je bitno da kriterijumi budu dobro definisani, a ocenjivači ekstremno dobro obučeni...Sistem ocenjivanja uspeva ukoliko ga zaposleni prihavataju", kazao je Ničić.

On je rekao da je nagrađivanje jedan kraj batine, a na drugom je kazna, koja je dodaje, najdelotvornija po principu "vrele ringle" - da se realizuje odmah po prekršaju ili neispunjavanju radnog zadatka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
male plate plate zadatci poslovni nagrađivanje radnika redovne plate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana