Tekst objavljen: 22.04.2016 13:01        


Ministri finansija evrozone otvorili su danas u Amsterdamu pregovore o smanjenju tereta grčkog duga, usled dubokih podela u pogledu načina rešavanja tog problema. 

Sastanak ministara evrozone u Amsterdamu o grčkom dugu

"Srećan sam što možemo da otvorimo ovu diskusiju i ovo je dobar korak napred", izjavio je predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum po dolasku na sastanak ministara finansija iz 19 članica evrozone u Amsterdam, prenosi agencija Frans pres.

Grčki pregovarači su, prema rečima Dajselbluma, prešli veliki put u primeni reformi, uprkos odlaganjima.
"Hajde da ne budemo previše strogi prema Grcima. Ovo su velike reforme koje će imati ogroman uticaj na grčko društvo", kazao je on.

Istovremeno, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard je po dolasku u Amsterdam izjavila da je neophodno da program pomoći Grčkoj bude "na dve noge".

"Mora biti dovoljno reformi, i ostvarujemo napredak na tom frontu, ali je neophodna i održivost duga", istakla je Lagard po dolasku na pregovore.
Evropska služba za statistiku, Evrostat, saopštila je juče da je javni dug Grčke iznosio 177 odsto BDP-a u 2015. godini, što je nivo koji se smatra neodrživim.

Pitanje grčkog duga je u Nemačkoj izuzetno osetljivo, budući da zvanični Berlin insistira na tome da se problem duga Atine može rešiti sve dok ona sprovodi reforme.

"Ovo pitanje nije prioritet i ne bi trebalo da nas udaljava od onoga što treba da bude urađeno", izjavio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble.
Ministri finansija se okupljaju u Amsterdamu u uslovima kada EU, Evropska centralna banka i MMF vode pregovore u Atini o završetku prve revizije pakete pomoći Grčkoj.

U julu prošle godine, grčki premijer Aleksis Cipras obezbedio je treći paket pomoći, vredan 86 milijardi evra, u zamenu za sprovođenje dubokih reformi.

Jedan od retkih ustupaka Grčkoj bio je da lideri evrozone otvore pregovore o labavljenju tereta grčkog duga, nakon što zvanična Atina ispuni dogovorene obaveze.

Smanjenje tereta duga je, takođe, jedan od ključnih zahteva međunarodnih kreditora, a posebno Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka dogovor Grčke i MMF Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) grčki dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana