Tekst objavljen: 30.03.2021 13:55        


Sredinom januara zabeleženo je znatno poskupljenje u gotovo svim prodavnicama poljoprivredne mehanizacije i priključnih mašina, piše Agropress. Razlog za to je, kako tvrde proizvođači, skok cena repromaterijala od čak 40 odsto

Skuplji čelik podigao cene poljoprivredne mehanizacije

"Vruć krompir" su prebacili na železare koje svoja poskupljena pravdaju nezabeleženim porastom cena čelika na svetskim berzama. To je pak posledica kretanja cena na svetskom tržištu, usled pandemije, objašnjavamagistar Radovan Komad iz Majevica, servisa iz Bačke Palanke.

"Neophodno je da pratite dešavanja i u metalnoj industriji pa ćete uvideti daosnovni dobvljač svim metalnim industrijama (Železara Smederevo) već punih šest meseci radi sa smanjenim kapacitetom," kaže Komad.

Međutim,agroekonomista Milan Prostanza ovaj portal tvrdi da se uvek nađe razlog za poskupljenje.

"Sada je to cena čelika, pa će biti uvećana cena električne energije i ko zna šta još. Mi smo nažalost upućeni na uvoz i lobi koji diktira šta će i od koga uvesti. Domaća proizvodnja danas je svedena manje-više na nivo zanatske proizvodnje", kaže Prostan.

On dodaje da se divi "seljacima kako uspevaju da rade i poprave traktore koji su stari i po 30 i 40 godina".

Autori teksta objašnjavaju da će zbog aktuelnih poskupljenja i subvencije za poljoprivrednike biti samo kap u moru njihovih ogromnih troškova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Oni podsećaju da država subvencioniše kupovinu poljoprivredne mehanizacije i priključnih mašina do 50 odsto od cene bez PDV-a, odnosno do 65 procenata za ruralne krajeve. Maksimalan iznos u jednoj kalendarskoj godini je 1.500.000 dinara, odnosno 12.500 evra.

Prema važećim cenama u oglasima plug košta 1.700 evra, teška drljača 2.800, tanjirača 2.800, dok su cene sejalica u zavisnosti od tipa, veličine i namene od 4.000 do 8.000 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skuplje poljoprivredne mašine poljoprivreda poljoprivredne mašine čelik

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana