Tekst objavljen: 25.08.2017 15:49        


Slovačka se sprema da u Zakon o radu unese zabranu socijalnog dampinga, rasprostranjene prakse da preduzeća stranim radnicima koje obično "uvezu" posredničke agencije iz Ukrajine, Bugarske i Srbije, plaćaju manje nego Slovacima na istom radnom mestu.

Slovačka sprema zabranu manjeg plaćanja Srba

Zabranu socijalnog dampinga unetu direktno u Zakon o radu najavio je slovački premijer Robert Fico posle jučerašnjeg sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom i češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom u Salcburgu.

- Problem zemalja Evropske unije je pregrevanje tržišta rada. Zbog nedostatka radnika smo pod pritiskom da otvorimo slovačko tržište rada Ukrajincima, Srbima, Vijetnamcima. Ne možemo da dozvolimo da stranci rade kod nas za izrazito niže plate nego Slovaci - rekao je Fico, prenosi slovački dnevnik Pravda.

Slovačka i Češka su uoči sastanka u Salcburgu odstupile od zajedničke linije Višegradske četvorke i odbile evropsku smernicu o delegiranju radnika koja bi garantovala da delegirani radnici imaju najmanje minimalnu zaradu one zemlje u kojoj obavljaju posao.

Prag i Bratislava zahtevaju da iz te smernice bude izuzet saobraćaj, a Slovačka zahteva i da se u platu uračunaju i dnevnice.n- Tokom poslednje godine smanjile su se zarade slovačkih radnika koje šalju na poslove u zemlje Evropske unije. To znači da su pre svega velika preduzeća odlučila da ne dele svoj profit s radnicima i to nas je navelo da promenimo stav - rekao je slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter.

Slovačka je u svoj zakon već unela da strani radnici ne smeju da rade u toj zemlji za platu manju od minimalne koja trenutno iznosi 435 evra, ali problem je što takvu platu u Slovačkoj ima više od 100.000 ljudi i to kada slovačka preduzeća ne mogu da nadju radnike za preko 14.000 radnih mesta.

Na sastanku s Makronom, Kernom i Ficom, premijer Češke Bohuslav Sobotka označio je kao socijalni damping i to što francuska, nemačka ili austrijska preduzeća u Češkoj štede na radnicima i za isti rad ili proizvedenu robu plaćaju im nekada i 70 odsto manje.

- Iza fenomena jeftine radne snage je i to što strana preduzeća štede na zaposlenima u Češkoj. Francuska i austrijska preduzeća kod nas plaćaju radnicima svega 30 ili 40 onoga što plaćaju radnicima u matičnim zemljama. Deo dividendi stranih preduzeća morao bi da ostane u Češkoj u vidu plata radnicima - kazao je Sobotka, prenose češki mediji.Sobotka je zatražio da bogatije zapadne članice EU izvrše pritisak na svoja preduzeća da se ubrza konvergencija i smanje mogućnosti za socijalni damping.

- I dalje postoje velike razlike u životnom standardu i platama, a pošto imamo zajedničko tržište, to povremeno izaziva potrese na tržištu. Moramo da iskoristimo sve instrumente da ubrzamo konvergenciju - naveo je Sobotka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
radno mesto Srbija slovačka Prag

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana