Tekst objavljen: 06.05.2015 13:35        


Stopa nezaposlenosti u Grčkoj spustila se u februaru na 25,4 sa 25,6 odsto iz prethodnog meseca, saopštio je danas grčki Zavod za statistiku.

Smanjena nezaposlenost u Grčkoj

Februarska stopa, zasnovana na sezonski prilagođenim podacima, najniža je od jula 2012. kada je nezaposlenost iznosila 25,3 odsto, a rekordno visok nivo od 27,9 odsto zabeležen je u septembru 2013, prenosi Rojters.

Nezaposlenost se spustila sa rekordno visokih nivoa prošle godine zahvaljujući stabilizaciji privrede nakon višegodišnjih turbulencija, ali je i dalje dvostruko viša u odnosu na februarski prosek u evrozoni od 11,3 odsto.

Grčka ekonomija, koja je prošle godine porasla 0,7 odsto, trebalo bi da napreduje 0,5 odsto u 2015, prognozira Evropska komisija (EK). Nova prognoza je čitavih dva odsto niža u odnosu na februarsku. U 2016, privredni rast bi trebalo da ubrza na 2,9 odsto. EK navodi da je prognoza za Grčku podložna brojnim faktorima neizvesnosti, budući da je pozitivan momentum s kraja prošle godine kada je ta zemlja izašla iz recesije okončan.

EK dodaje da je prethodna prognoza koja je predviđala privredni rast od 2,5 odsto u Grčkoj bila zasnovana na pretpostavci da će ta zemlja postići sporazum sa kreditorima do kraja juna, kada ističe postojeći program pomoći.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad nezaposlenosti grčka ekonomija Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana