Tekst objavljen: 06.05.2015 13:35        


Stopa nezaposlenosti u Grčkoj spustila se u februaru na 25,4 sa 25,6 odsto iz prethodnog meseca, saopštio je danas grčki Zavod za statistiku.

Smanjena nezaposlenost u Grčkoj

Februarska stopa, zasnovana na sezonski prilagođenim podacima, najniža je od jula 2012. kada je nezaposlenost iznosila 25,3 odsto, a rekordno visok nivo od 27,9 odsto zabeležen je u septembru 2013, prenosi Rojters.

Nezaposlenost se spustila sa rekordno visokih nivoa prošle godine zahvaljujući stabilizaciji privrede nakon višegodišnjih turbulencija, ali je i dalje dvostruko viša u odnosu na februarski prosek u evrozoni od 11,3 odsto.

Grčka ekonomija, koja je prošle godine porasla 0,7 odsto, trebalo bi da napreduje 0,5 odsto u 2015, prognozira Evropska komisija (EK). Nova prognoza je čitavih dva odsto niža u odnosu na februarsku. U 2016, privredni rast bi trebalo da ubrza na 2,9 odsto. EK navodi da je prognoza za Grčku podložna brojnim faktorima neizvesnosti, budući da je pozitivan momentum s kraja prošle godine kada je ta zemlja izašla iz recesije okončan.

EK dodaje da je prethodna prognoza koja je predviđala privredni rast od 2,5 odsto u Grčkoj bila zasnovana na pretpostavci da će ta zemlja postići sporazum sa kreditorima do kraja juna, kada ističe postojeći program pomoći.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad nezaposlenosti grčka ekonomija Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana