Tekst objavljen: 13.11.2015 9:35        


Uspeh budžetskog smanjivanja deficita u ovoj godini je po svim parametrima i uspešniji nego što se očekivalo, izjavio je danas član Fiskalni saveta Nikola Altiparmakov dodajući da najavljeno povećanje plata i penzija neće ugoroziti plan fiskalne konsolidacije. 

Smanjivanje deficita uspešnije od očekivanog

"Sa stanovišta održivosti javnih finansija, ovakve mere koje su najavljene neće ugroziti srednjoročni - trogodišnji plan fisklane konsolidacije koji je dogovoren sa MMF-om", rekao je Altiparmakov za B92, odgovarajući na pitanje koji će biti efekti povećala plata i penzija.

On je kazao da je reč o ograničenom iznosu sredstava od oko 100 miliona evra, kao i da je druga važna stvar po tom pitanju što će sredstva delimično, za to povećanje, biti obezbeđena povećanjem akciza.

"Povećane rashode morate nadokanditi povećanim prihodima", istakao je Altiparmakov podsetivši na izreku ekonomista - nema besplatnog ručka.

Altiparmakov je kazao da je Fiskalnom savetu najvažnije da te mere neće u narednim godinama otvoriti budžetsku rupu i da će moći da se nadomesti.

On je dodao da se, sa druge strane, delimično kasni u strukturnim reformama - javnih preduzeća i preduzeća u restrukturiranja, kao i kod racionalizacije zaposlenih u javnom sektoru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
budžetski deficit Fiskalni savet plate i penzije Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana