Tekst objavljen: 24.08.2016 9:00        


Poslovna aktivnost u evrozoni je porasla u avgustu, uprkos odluci Velike Britanije da izađe iz Evropske unije. Ekonomija evrozone je, prema analizi londonske istraživačke kompanije Markit, zadržala otpornost uprkos iznenađujućem Bregzitu, pri čemu su najbolje rezultate zabeležile Francuska i Nemačka, prenosi agencija Frans pres.

Snažna poslovna aktivnost evrozone uprkos Bregzitu

Preliminarni Markitov indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu je u avgustu porastao na sedmomesečni maksimum od 53,3 poena sa 53,2 poena iz jula.

PMI meri spremnost kompanija na potrošnju i pruža uvid u stanje ekonomije pre objavljivanja zvaničnih statističkih podataka. Svaki podatak iznad 50 poena ukazuje na jačanje sektorske aktivnosti, a ispod 50 poena na njeno slabljenje.

"Ekonomija evrozone ostaje na stabilnom kursu rasta u trećem tromesečju, pri čemu nema pokazatelja da neizvesnost povodom Bregzita ugrožava oporavak", izjavio je glavni ekonomista Markita, Kris Vilijamson.

Međunarodni monetarni fond je saopštio ovog meseca da će ekonomija evrozone ostvariti veći od očekivanog rast od 1,6 odsto u tekućoj godini, umesto prvobitno projektovanih 1,5 odsto.

Fond je, međutim, upozorio da će naredne godine rast BDP-a usporiti na 1,4 odsto, pošto će se tada, kako je saopšteno, osetiti efekti Bregzita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evrozona Bregzit poslovna aktivnost EU ekonomija Nemačka Francuska MMF fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana