Tekst objavljen: 15.05.2015 10:19        


Grčka je danas sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala petogodišnji investicioni sporazum vredan do 500 miliona evra godišnje. 

Sporazum Grčke i EBRD o finansiranju

"Sporazum bi mogao značajno da doprinese ekonomskom oporavku zemlje", saopštilo je grčko Ministarstvo privrede, dodajući da će sporazum povećati mogućnosti finansiranja grčkih preduzeća, pogotovo malih i srednjih, koja su najteže pogodjena ekonomskom krizom u zemlji, prenosi Rojters.

Sporazum je potpisan na godišnjem sastanku EBRD u Gruziji, a odobrili su ga akcionari banke u martu.
Odluka EBRD da počne da pruža zajmove Grčkoj dolazi nakon višegodišnje debate u banci oko toga da li se članica jedne od najuspešnijih monetarnih unija u svetu uklapa u moto banke da pomaže zemljama u tranziciji ka tržišnoj ekonomiji.

Predsednik EBRD Suma Čakrabarti izjavio je da se nada da će prvi projekti u Grčkoj biti pokrenuti u predstojećim mesecima, dodajući ipak da bi izlazak Grčke iz evrozone zakomplikovao stvari.

EBRD u okviru nove ekonomske prognoze navodi da bi neuspeh Grčke u postizanju dogovora sa kreditorima mogao da gurne tu zemlju u novu duboku recesiju, ugrozivši perspektive rasta u regionu centralne Evrope.
U izveštaju se navodi da bi privreda Grčke, koja je prošle godine registrovala rast od 0,8 odsto, trebalo da u ovoj godini ima nulti rast, a u 2016. rast od dva odsto, pod uslovom da Atina postigne sporazum sa ostalim članicama evrozone i Međunarodnim monetarnim fondom o odblokiranju isplate preostale tranše kredita pomoći vredne 7,2 milijarde evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditiranje Grčka aranžman sa mmf grčka kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana