Tekst objavljen: 08.04.2014 11:59        


Ni kriza, ni neizvestan posao, a ni zarade koje su u proseku najniže u regionu, ne sprečavaju građane da štede. Ukupna štednja na kraju februara iznosila je 978,9 milijardi dinara ili oko 8,4 milijarde evra.

Srbi sve više štede u bankama, Austrijanci sve manje

Za dva meseca štednja je porasla za 11 milijardi dinara, a što je oko 92 miliona evra, pišu 24 sata.

Evo i kolike vam kamate banke nude za štednju


Kako prenosi taj list, svaki peti građanin štedi jer manje troši, smanjuju se prohtevi, ali je motiv i stah od crnih dana. Tek manji deo njih ume s novcem, pa uspe i da uštedi, ili su im povećani prihodi, pa im je lakše da ostave sa strane.

Od onih koji mogu da uštede, skoro svaki treći građanin, na pitanje koliko izdvaja novca sa strane, kaže da je to od 10 do 20 evra, a toliko njih može da odvoji od 50 do 200 evra, mesečno.

Najviše uloga na računima u bankama je u devizama, ali i dinarska štednja ima rast, međutim, ona čini samo 3,6 odsto od ukupne štednje.


izvor: 24 sata

Istovremeno, istraživanja pokazuju da su stanovnici Austrije u prošloj godini daleko smanjili svoju štednju. Austrijanci su uvek bili među vrednim štedišama, ali od 2010.došlo je do promene trenda i stopa štednje je pala na prosečan nivo evrozone.

Privatna domaćinstva prošle godine raspolagala su, prema Statističkom zavodu Austrije, sa 183 milijardi evra, od čega je svega 6,6 odsto stavljeno na štednju. Do 2009. je nivo štednje bio iznad 10 odsto, a rekordnih godina čak i preko 12 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Pera 08.04.2014 12:26

    da ali kažite koliko stotina milijardi evra je štednja u Austriji

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja štediše kamate na štednju kamata na štednju devizna štednja dinarska štednja Srbija Austrija banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana