Tekst objavljen: 16.05.2015 10:00        


U radu banaka u Srbiji u proteklih 15 godina mnogo se promenilo. Od više od 100 banaka koje su radile u Srbiji pre decenije i po, kriza ih je svela na svega 30, što Srbiju drži na prvom mestu u regionu po broju banaka.

Srbija je po broju banaka lider u regionu

Veličina tržišta, smnajen obim proizvodnje, male zarade zaposlenih, samo su neki od faktora koji utiču na smanenje manevarskog prostora za delovanje banaka u

Srbija je po broju banaka lider u regionu - trenutno posluje 30 banaka.
U Hrvatskoj ih je 27, a u Sloveniji 20 licenciranih banaka.
U Crnoj Gori radi ih 12.
Srbiji. Prošle godine 12 banaka poslovalo je sa gubitkom a samo 4 banke ostvarile su dobit ispod milion evra.

Šta nam govori taj podatak?

“Govori nam da se sve banke u Srbiji nalaze u jednoj ozbiljnoj zoni prilagođavanja uslovima koji su nastali. Uslovi su mnogo rizičniji i mnogo vise se odvaja zarezervisanja za pokriće gubitaka a s druge strane govori i opretaivnoj efikasnosti tih banaka što opet govori o nekoj potrebi razmišljanja šta će te banke raditi u budućnosti. To govori i o opterećenjima koja postoje u bankarskom sektoru znači o problematičnim kreditima koji je najveći u regionu”,kaže Goran Pitić profesor FEFA.

Podaci Kreditnog biroa, pokazuju da svaki deseti kredit banke ne mogu da naplate građanima. Još je gora situacija sa privredom. Četvrtina odobrenih zajmova je svrstana u kategoriju loših.

Ali kao što nije lako bankama, nije ni klijentima. U udruženju Efektiva kažu i da su banke same doprinele da broj nenaplativih kredita raste i samim tim njihovo poslovanje bude još teže.

"To su upravo oni postupci o kojima stalno govorimo da su banke jednostrano povećavale redovne kamate. Islaćivale su kredite po nižem a naplaćivale po višem kursu, nezakonitim zateznim kamatama uvećavali dugove i na taj način dobar deo klijenata oterale u propast", kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva"

Slična situacija je u regionu. Za razliku od recimo Belgije u kojoj je prosečna plata veća od 4.000 evra i koja ima svega 15 banaka u zemljama okruženja sa znatno nižim zaradama broj banaka je znatno veći.

Stručnjaci procenjuju da će u narednom peridu mnogo više banaka otići iz Srbije nego što će doći novih. Pogotovu ne treba očekivati dolazak novih banaka iz EU. Jedino se nešto može očekivati od islamskih bankarskih grupacija i arapskog kapitala - Mirabank iz Emirata najavljuje dolazak u Srbiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamate banke Srbija broj banaka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana