Tekst objavljen: 23.07.2016 12:54        


Industrijski razvijene države EU ne mogu više očekivati privredni rast od tri odsto godišnje, smatra direktor Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja Karl Ajginger uz ocenu da bi zemlje poput Srbije morale da beleže stopu rasta i do tri puta veću od zemalja EU.

Srbija mora da raste tri puta brže od EU

"To je nemoguće (privredni rast od tri odsto godišnje). S druge strane, rast u Zapadnoj Evropi je neophodan za Srbiju, jer samo ako rastu Nemačka i Austrija, ona može rasti još više i tako smanjivati zaostatak za prosekom EU", rekao je Ajginger za novi broj NIN-a.

On je naveo da kada američki Fed i ECB povećaju kamatne stope i "zavrnu" česme iz koje curi jeftini novac, EU će rasti još sporije, pa će državama-kandidatima za članstvo biti još teže da smanje taj zaostatak.

On je naveo da je zato za Srbiju izuzetno važno da ima dobru investicionu klimu, da preduzetnici iz EU veruju da će stanje biti mirno, a ne da svake dve godine izbijaju politički konflikti.

"To mora biti zona mira, sa stopom rasta od pet odsto godišnje ako je ona u EU jedan do dva procenta", rekao je on.

Kako je naveo, uveren da je evro kroz najtežu krizu prošao pre dve godine i da će ga do 2030. kao valutu koristiti 30 evropskih država.

Nama ne treba više države, nego drugačija država, jer je postojeća neefikasna. Kao u bajci. Želi veću zaposlenost, a oporezuje rad! Želi strukturne promene, a maksimalno subvencioniše poljoprivredu", ističe Ajginger za NIN.

Karl Ajginger, direktor Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja, koji je četiri godine koordinirao rad 34 instituta iz 13 država Evropske unije u potrazi za novim modelima rasta, nada se da će EU nastaviti da jača, ali priznaje i da može doći do njene razgradnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ecb fed Srbija EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana