Tekst objavljen: 20.05.2015 9:58        


Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić učestvovaće danas i sutra u Hagu u radu ministarske konferenciji o Međunarodnoj energetskoj povelji, najavilo je to ministarstvo.

Srbija potpisuje Međunarodnu energetsku povelju

Na konferenciji će učestvovati ministri energetike i predstavnici 66 država, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike navodeći da će Međunarodnu energetsku povelju formalno usvojiti i potpisati ministri nadležni za energetiku ili spoljne poslove.

Konferencijom će predsedavati ministar privrede Holandije Henk Kamp, a u ime Srbije povelju će potpisati ministar Antić.

Međunarodnu energetsku povelju su do sada potpisale 64 strane, uključujući države, ali i organizacije kao što su članice Evropske zajednice (sada EU) i Euratom.

SR Jugoslavija je pristupila Evropskoj energetskoj povelji 2001. godine, a ministar spoljnih poslova Srbije je 23. decembra 2008. godine potpisao izjavu kojom je Srbija pristupila Evropskoj energetskoj povelji.

Na taj način Srbija je stekla status posmatrača u procesu energetske povelje i novim potpisivanjem ćemo zadržati status posmatrača.

Status punopravnog člana se stiče potpisivanjem Ugovora o Energetskoj povelji, koji je za razliku od povelje pravno obavezujući.

Imajući u vidu sve prednosti punopravnog članstva u Energetskoj povelji, kao i da je Srbija na putu pridruživanja EU, Srbija će takođe u narednom periodu preduzeti aktivnosti u cilju potpisivanja Ugovora o Energetskoj povelji.

Antić će na konferenciji u Hagu govoriti o stavu Srbije - kako Međunarodna energetska povelja može da doprinese međunarodnoj energetskoj saradnji i o najvažnijim ciljevima Srbije u energetskoj saradnji ili u razvoju energetike.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
energetska povelja potpisivanje ugovor o energetskoj povelji Srbija EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana