Tekst objavljen: 22.11.2015 13:03        


Javne investicije u Srbiji bile bi veće za oko 4,5 milijarde evra da su u prethodnih deset godina izdvajanja za ovu svrhu bila na nivou zemalja centralne i istočne Evrope, ocenio je asistent Ekonomskog fakulteta Sasa Ranđelović. 

Srbija za javne investicije izdvajala manje od drugih

"Možemo zamisliti obim infrastrukturnih projekata koji su se za taj novac mogli realizovati od puteva, do pruga", istakao je on na Ekonomskom fakultetu, na panelu posvećenom predstavljanju izveštaja evropskog odeljenja MMF-a o regionalnim ekonomskim pitanjima za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu.

Kako je objasnio, i zemlje centralne i istočne Evrope su fiskalna prilagođavanja prethodnih godina obavljale kroz smanjenje javnih investicija, u proseku za 10 odsto u periodu od 2008. do 2014. godine. To je, prema njegovim rečima, dovelo do smanjenja udela izdvajanja za javne investicije u BDP-u sa pet na 4,5 odsto.

U Srbiji je, kaže Ranđelović, smanjenje javnih investicija bilo dramatično veće - za 37 odsto, ili sa 4,3 procenta BDP-a u 2008. na 2,7 odsto u 2014.godini.

"Kada se pogleda učešće javnih investicija u BDP-u Srbije u odnosu na zemlje centralne i istočne Evrope dobija se da je taj odnos u Srbiji za 44 odsto manji nego što je prosek tih zemalja", rekao je Ranđelović.

"Ta razlika je znatna i neophodno je u narednom periodu to stanje promeniti", dodao je.
Za Srbiju je, smatra on, tipičan i nizak stepen efikasnosti u realizaciji tih projekata, nedostatak projektne dokumentacije, ali i slabo upravljanje projektima...

Istovremeno sa opadanjem javnih investicija, Ranđelović ističe da je javna potrošnja u Srbiji od 2008. do 2014. porasla za 11 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javne investicije ulaganje Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana