Zvanični kurs Evra za dan 25.02.21. :: 117.5755 rsd
Tekst objavljen: 28.10.2015 11:50        


Skok Srbije od čak 32 pozicije na listi Svetske banke, prema kriterijumu lakoće poslovanja, sjajan je uspeh, a napredak se očekuje i sledeće i narednih godina, izjavio je danas savetnik potpredsednice Vlade Srbije Nikola Milivojević.

Srbija zauzela 32. mestu na listi Svetske banke

Milivojević je rekao da je radna grupa u vladi od početka godine uložila puno napora kako bi Srbija bila što bolje rangirana i da je napisan akcioni plan koji predlaže konkretne mere koje Srbija treba da sprovede.Taj izveštaj Svetske banke je važan, jer pokazuje sve najjednostavnije stvari koje su značajne za započinjanje efikasnijeg poslovanja, istakao je Milivojević, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

To su, počev od otvaranja preduzeća u APR-u, izdavanje građevinske dozvole, registrovanje imovine, do ostvarenja prava iz ugovora preko Trgovinskog suda, naveo je Milivojević.

Milivojević je precizirao da se predlažu mere u 10 oblasti, koje su važne za efikasnije poslovanje, početak biznisa u Srbiji, privlačenje investitora, otvaranje novih radnih mesta i veće plate za sve građane.

"Svi ovi principi zapravo u nekom kontekstu idu ka osnovnim principima elektronskog poslovanja", dodao je Milivojević.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Bojan Đurić je u istoj emisiji rekao da nova pozicija Srbije na listi Svetske banke znači mnogo u smislu privlačenja stranih investicija, ali da je važna i za domaće privrednike.

Đurić je ocenio da je "na sto načina" još uvek problem administracija ili njeni delovi i da pogotovu, prilikom započinjanja ili proširivanja biznisa, još ima mnogo nadležnosti različitih organa.

Direktorka za regulatornu reformu NALED-a Jelena Bojović je ukazala da je najveći napredak ostvaren u oblastima građevinskih dozvola i plaćanja poreza i da se naredne godine očekuje uvođenje elektronskog izdavanja građevinskih dozvola.Prema njenim rečima, potrebno je uvođenje različitih elektronskih sistema, kako investitor ne bi morao da ide od jednog do drugog šaltera, a predstoji rešavanje pitanja imovine, dela koji se odnosi na katastar, izmena zakona, pojednostavljenje postupka i skraćenje rokova.

Srbija se ove godine, prema kriterijumu lakoće poslovanja na listi Svetske banke "Doing business 2016"  ašla na 59. mestu, što je skok od čak 32 pozicije u odnosu na prošlogodišnju listu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
svetska banka Doing business napredak na listi 32 pozicija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana