Tekst objavljen: 18.10.2013 12:27        


Zbog nenaplativih kredita država će Privrednu banku Beograd najverovatnije pripojiti Poštanskoj štedionici, a Srpsku banku Jubmes banci, saznaje Blic.

Srpska banka i PBB zbog loših kredita idu u stečaj

Izvor Blica tvrdi da će deo PBB najverovatnije otići u stečaj jer će se pripojiti Poštanskoj štedionici po modelu Agrobanke. Poštanska već ima razvijenu mrežu, zapošljava blizu 2.000 ljudi, pa bi praktično samo preuzela zdravi deo, depozite i klijente, dok bi nenaplativi krediti PBB otišli u stečaj.

Agrobanka prva žrtva

Prva žrtva nenaplativih kredita bila je Agrobanka koju je država ugasila pre tačno godinu dana. Poštanska štedionica preuzela je depozite građana i privrede u ovoj banci, dok su svi nenaplativi krediti koji su činili 80 odsto portfolija banke, otišli u stečaj.
S druge strane, Srpska banka će se najverovatnije spojiti sa Jubmes bankom. Razlog je, tvrdi naš izvor, to što Jubmes banka nema dobru pokrivenost ekspoziturama.

U junu ove godine Srpska banka je kod osam povezanih lica i 14 pravnih lica imala preko deset odsto kapitala banke. Njima je praktično plasirala 8,2 milijarde dinara.

Na spisku su, kako saznajemo, kompanije Simpo, te Farmakom u vlasništvu Miroslava Bogićevića, Interkomerc u vlasništvu Gorana Perčevića, pirotski Tigar, Banini, Interkop, Jugoimport SDPR, požeški Inmold...

U ovoj banci je ukupno 26 milijardi dinara izloženo kreditnom riziku. Građani su joj poverili 29 miliona evra štednje.

S druge strane, PBB posluje s gubicima još od 2009. Njen minus je za poslednje četiri godine narastao na 1,6 milijardi dinara, od čega je u prvoj polovini ove godine iznosio 229 miliona dinara. Koliko joj investitori veruju najbolje pokazuje činjenica da je njena akcija na Beogradskoj berzi nedavno vredela 14 dinara naspram 400 pre nekoliko godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Banana drzava 18.10.2013 14:41

    Pa sto niste i Razvojnu banku Vojvodine nekome pripojili?? Ovako ste je ugasili i 500 ljudi ostavili na ulici. Gadite mi se, kompletno...

  2. User image
    Novosadjanka 20.10.2013 7:15

    Ova vest je lazna. Srpska Banka je dobrostojeca banka i totalna je nebuloza da ide u stecaj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija propale banke stečaj Privredna banka Beograd PBB Srpska banka državne banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana