Tekst objavljen: 01.09.2016 13:02        


Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije realno je porastao za 2,0 odsto u drugom kvartalu 2016. u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). Prema desezoniranim podacima, BDP u drugom kvartalu ostao na istom nivou u odnosu na prvo tromesečje ove godine.

Srpska privreda porasla 2,0 odsto u drugom kvartalu

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti na godišnjem nivou zabeležen je u sektoru građevinarstva, od 6,1 odsto, zatim u sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja (3,9 odsto), kao i u sektorima trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja, i usluga smeštaja i ishrane za po 3,0 procenta.

Pad bruto dodate vrednosti je registrovan u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, za 0,6 procenata.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u drugom kvartalu je realan rast zabeležen kod svih agregata u odnosu na uporedno lanjsko tromesečje.

Povećani su izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava povećani za 1,3 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima za 0,3 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države (4,6), bruto investicije u osnovne fondove (4,9), izvoz robe i usluga (10,0) i uvoz robe i usluga (12,3 odsto), navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
RZS Srbija BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana