Tekst objavljen: 14.10.2013 14:15        


Kada odlučuju šta će kupiti, pa čak i kada su u pitanju hrana i piće, potrošači u Srbiji sve češće koriste internet kao izvor informacija. Prošle godine kupci u Srbiji najviše su pretraživali internet pre putovanja i kupovine malih tehničkih uređaja. Većina počne sa pretragom nedelju dana pre donošenja konačne odluke.

Srpski kupci se, polako ali sigurno, sele na internet

Trgovina i usluge se sve bržim koracima sele na internet, što kompanijama donosi uštede, a potrošačima komforniju kupovinu. Prema rečima trgovaca, internet igra sve važniju ulogu i kada se biraju hrana i piće.

- U našoj kompaniji svakoga meseca kupovina preko interneta beleži rast od 15 odsto, što je značajno više u odnosu na tradicionalnu kupovinu. Najčešći kupci, odnosno korisnici ovog servisa jesu bračni parovi sa decom koji su zaposleni, kao i osobe sa invaliditetom koje sve više koriste usluge ovog servisa - rekla je Olivera Ćirković iz Univereksporta.

Prosečna potrošačka korpa u onlajn kupovini, istakla je Ćirkovićeva, znatno je veća nego u tradicionalnoj, što je takođe značajan podatak.

Čak 69 odsto onih koji su koji su u Srbiji kupili nešto u maloprodaji prethodno je pretražilo internet, a samo 18 odsto kupovina učinjeno je onlajn. U Sloveniji, na primer, broj takvih transakcija veći je za pet posto. Stručnjaci kažu da u našem regionu ta oblast nije dovoljno iskorišćena.

- Tržište elektronske trgovine Srbije raste prosečnom godišnjom stopom većom od 50 odsto. Da bismo to održali ili povećali potrebno je uvesti novi Zakon o platnim uslugama koji će uvesti pojam elektronskog novca i mogućnost plaćanja mobilnim telefonom i promeniti Zakon o računovodstvu koji će uvesti pojam elektronske fakture - precizirala je Jelena Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Internet kupovini ide u prilog i to što više od dva miliona i 400.000 građana Srbije koristi internet svakodnevno ili skoro svakoga dana, što je 300.000 više nego prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači kupovina internet kupovina online kupovina prodavnice Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana