Tekst objavljen: 14.01.2017 16:00        


Građani Srbije bez problema mogu da trguju akcijama na stranim berzama, a da bi se u to upustili potrebno im je najmanje 2.000 evra i broker preko koga će učestvovati u berzanskom trgovanju.

Šta je potrebno za trgovanje akcijama stranih kompanija

Na koji način može da se trguje akcijama na nekoj stranoj berzi i šta je sve potrebno, za "Blic" otkriva broker Nenad Gujaničić

PROCENITE KAPACITETE

Svaki građanin koji želi da investira na berzi prvo bi trebalo da oceni sopstvenu sklonost ka riziku i da li je uopšte za ovu vrstu ulaganja, s obzirom na to da su akcije najrizičniji finansijski instrumenti. Takođe, neophodno je imati barem minimalna ekonomska i finansijska znanja i sposobnost zdravorazumskog rasuđivanja.

- Neophodno je prikupiti što više informacija o poslovanju kompanije, a informacije o samoj trgovini mogu se dobiti preko velikog broja internet portala specijalizovanih za investiranje, kao i od brokera – naglašava Gujaničić.

MINIMALNI ULOG

Brokeri ističu da ne postoji neki najmanji iznos koji se ulaže, ali da bi se kupilo više akcija, što smanjuje rizik, ne bi trebalo počinjati sa sumom manjom od nekoliko hiljada evra.

PRONAĐITE BROKERA

Pre početka trgovanja na berzi, potrebno je da pronađete brokera.
- Za razliku od tržišta automobila, stanova, potrošne robe i slično, trgovina akcijama svugde u svetu se radi preko brokera jer se time povećava sigurnost tržišnih učesnika – navodi Gujaničić.

U našoj zemlji postoji nekoliko brokerskih kuća koje su otvorile tzv. kanale za trgovanje u inostranstvu, odnosno omogućile domaćim ulagačima pristup tim tržištima.

SKLAPANJE UGOVORA

Akcije se kupuju kod brokera tako što se potpiše nalog za trgovanje.
- Pre samog trgovanja, neophodno je sklopiti ugovor sa brokerskom kućom i otvoriti račune za kupovinu i prodaju akcija u banci. Kada su ovi tehnički uslovi zadovoljeni, i uplaćen novac, investitor može da ispostavi nalog – kaže ovaj broker.

PROVIZIJE ZA BROKERA

Provizije na trgovanju u inostranstvu su niže u odnosu na trgovanje na Beogradskoj berzi. Ukupna provizija zavisi od količine investiranih sredstava i troškova berzanskog posrednika, a svakako je niža od jedan odsto.

ULAGATI NA DUŽI ROK

Zaradu na akcijama treba meriti na srednji rok, od tri do pet godina. Često jedna godina za akcije može da bude odlična, druga lošija i slično, stoga treba ulagati samo na duži period.

RIZIK I ZARADA

Treba očekivati da se na akcijama zaradi više nego kroz štednju, jer se preuzima mnogo veći rizik.- Neke od svetskih akcija koje su u 2016. donele natprosečne prinose su: Nvidia (238%), Glencore (204%), Adidas (64%), Caterpillar (37%), Goldman Sachs (32%), Siemens (29%) i druge – kaže Gujaničić.

Trenutno su akcije svugde u svetu atraktivne zbog činjenice da su kamate na štednju minorne (manje od jedan odsto, a u nekim zemljama su ispod nule, odnosno u minusu) i novac traži atraktivnije prinose.

SPISAK BERZI

- Prošle godine od vodećih svetskih tržišta najveći prinos donele su britanske akcije (rast od 14,4%), potom američke akcije koje su u proseku porasle oko 10% (Dow Jones 13,4%, S&P 9,5%, Nasdaq 7,5%). Ključna tržišta evrozone zabeležila su promenljive rezultate. Nemački DAX je porastao oko sedam odsto, francuski CAC oko pet, dok je italijansko tržište akcija palo oko 10 odsto – navodi naš sagovornik.

BROJNE PREDNOSTI

Nepostojanje rizika deviznog kursa, neutralan uticaj domaćih političkih i ekonomskih kretanja, velika likvidnost tržišta jer je u svakom momentu moguće kupiti i prodati akcije

POREZ NA DOBIT

- Porez na kapitalnu dobit (razlika između prodajne i kupovne cene) iznosi 15 odsto i primenjuje se za tržišta s kojima Srbija ima sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja (većina glavnih svetskih tržišta). Tako, na primer, ako se kupe akcije za 5.000 evra, a prodaju se za 6.000 evra, plaća se 15 odsto poreza na 1.000 evra što je 150 evra – objašnjava Gujaničić.

Dakle, na ovom primeru zarada je 850 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inostrane berze Nenad Gujaničić trgovanje na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana