Tekst objavljen: 06.11.2014 10:18        


Želite  novac da položite na štednju, ali kad obiđete više banaka ostajete još neodlučniji koji vrstu štednje treba da izaberete.

"Štednja po viđenju", "oročena", "stepenasta"," kombinovana" štednja - zašto banke nude različite tipove štednje i šta to uopšte znači?

Štednja po viđenju ili Oročena štednja

Deluje zbunjujuće, ali ustvari vrlo je jednostavno. Ako svako od nas postavi sebi pitanje "Kako želim da štedim?'", malo nas će dati sličan ili isti odgovor. Zato banke i dizajniraju različite vidove štednje kako bi odgovorile zahtevima tržišta i svim štedišama omogućili da pronađu za sebe baš onaj tip štednje koji će im najviše odgovarati.

Štednja po viđenju ili "a vista" štednja?

Štednja po viđenju ili takozvana "a vista" štednja predstavlja vid štednje gde nema oročenja, pa je novac uvek dostupan.



To praktično znači da banka obračunava kamatu na sredstva koja imate na računu. Međutim, upravo zbog toga što vam je novac uvek dostupan kamatne stope koje se nude na tržištu za ovaj tip štednje su niske.


Za štednju po viđenju u dinarima, u bankama u Srbiji možete dobiti kamatu od 0,5 do maksimalnih 7 odsto. Štednju po viđenju možete imati i u stranoj valuti,  evru, dolarima ili švajcarskim francima, mada ta kamata u najboljem slučaju iznosi maksimalnih 1 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

 

Oročena štednja


Oročena štednja je tip štednje koji podrazumeva da na određeni rok 3, 6, 12 meseci ili više godina, položite novac u banku i da po isteku tog perioda oročenja dobijate nazad novac sa kamatom.




Kada razmišljate o ovakvom vidu štednje možda će vam se činiti da će vam novac biti zarobljen u banci, ali ključna prednost oročene štednje je ta što znači sigurnost. Iznos koji ste položili na štednju i kamatna stopa na koju ste pristali prilikom potpisivanja ugovora, zagarantovana u periodu u kom štedite.


Trebate imati u vidu da su kamate koje banke objavljuju u procentima i godišnje, što znači da pun iznos kamate dobijate samo u slučaju kada oročite novac na godinu dana. Većina banaka takođe zahteva mimimalni ulog, pa je potrebno da taj novac prikupite pre nego što se odlučite za ovaj vid štednje.

5 komentara

  1. User image
    ivan 06.11.2014 17:20

    Ko pise ove tekstove ovde?
    Nemojte ovaj muceni narod vise obmanjivati nego recite da povuku novac iz banaka i da neostavljaju po sttopama od 1.5 %-2 %. Bruka koliko su kamate na stednju pale a pritom kamate na kredite naravno nisu.

    Sve lopov do lopova!!!!

  2. User image
    Jovan 07.11.2014 10:30

    A ko tebe tera da ti pare staviš u banku? Tekstovi su samo da se ljudi informišu nema to veze sa tim gde ćes ti da staviš pare i da li ćeš da štediš.

  3. User image
    Mirjana 11.11.2014 11:45

    zasto neko ima negativan komentar na clanak, njihova duznost je da pisu, a i smisao postojanja banke je da ostvaruje dobit, pa je i normalno da kamate na stednju budu manje od kredita? ne vidim u tome nista lose u tome sami biramo da li cemo pare da ulozimo ili ne, a njihovo da iznesu ponudu a ti kako hoces prihvati ili ne?

  4. User image
    Zvonko 15.11.2014 0:26

    Evo ja imam oko 10 hiljada eur u banci. I da ih orocim na 12 meseci dobijem 100eur kamate. Pa to je smesno. Necu iz principa. Ima da povucem pare i stavim u slamaricu. Veci mi je rizik da ce banka da mi propadne, nego sto dobijam sigurnost a dobit mi je nikakva.

  5. User image
    Ljubica 28.04.2017 10:04

    Neke banke sada uvode negativne kamatne stope, sto znaci da ce komitenti sada morati njima da plate ako zele da cuvaju pare u istoj. Nekome se vise isplati i to nego da cuva neki veliki iznos u kuci i rizikuje da mu neko preko noci odnese sve sto je godinama stedeo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oročena štednja štednja po viđenju a vista šrednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana