Tekst objavljen: 18.05.2018 14:37        


Na deviznim računima građana trenutno se nalazi 400 miliona švajcarskih franaka, što je preračunato o evropsku valutu 333 miliona evra. 

Štednja u francima za deset godina duplirana

Iako su pojedine štediše zbunjene jer proteklih dana nisu mogle da pronađu banku koja bi primila na štednju devize u francima, u Narodnoj banci Srbije kažu da nema nikakvih ograničenja za otvaranje računa i štednju u švajcacima, ali da banke mogu same da odluče da li će da primaju depozite u nekim stranim valutama.

- U dve banke sam pokušao da stavim štednju 5.000 švajcaraca od devizne penzije koju primam u Srbiji, ali su me odbili rekavši da ih ne primaju i da ne otvaraju račun u francima - obratio se "Novostima" devizni penzioner iz Beograda, navodeći da je dobio objašnjenje u jednoj banci da je to bilo po nalogu NBS.

Nema ograničenja za prihvatanje franka

U centralnoj banci, međutim to negiraju.
- Prema propisima koji uređuju devizno poslovanje, nema ograničenja za otvaranje deviznih računa u švajcarskim francima, kao ni za štednju u toj valuti, i oročenu i po viđenju. Dodatno prema propisima koje regulišu poslovanje banaka, banka može saglasno svojoj poslovnoj politici, da odlučuje o tome da li će primati depozite u pojedinim valutama - ističu u NBS.

Za banke gubitak držanje franka

A zašto banke nerado prihvataju franak na štednju? Vrednost libora na švajcarske franke su i dalje negativne. Reč je o kamatnoj stopi po kojoj banke jedna drugoj pozajmljuju franke na londonskom tržištu. To znači da ovdašnje banke, koje uzimaju franke na štednju i drže ih u inostranstvu, na njima gube.

Podaci NBS ukazuju da je štednja u francima za prva četiri meseca porasla za osam miliona franaka. Imajući u vidu da je ukupna devizna štednja u francima kod banaka na kraju aprila 2018. iznosila 400,1 milion franaka i bila veća za 246,2 miliona franaka, odnosno 160 odsto u odnosu na kraj aprila 2008, može se konstatovati da postoji spremnost banaka da stanovništvu i dalje nude proizvod štednje u francima, zaključuju u NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

 1. User image
  Ljiljana brzaković 28.03.2022 15:14

  Molim za i formaciju da li i ev. Koja banka u Srbiji oročava deviznu štednju u švajcarski francima?

 2. User image
  Kamatica tim 29.03.2022 9:44

  Poštovana Ljiljana,

  U gornjem delu našeg sajta imate opciju NOVAC. Kliknite na nju, odaberite opciju ŠTEDNJA i onda opciju CHF (švajcarski franak).

  Kada to odaberete, ispod će se pojaviti spisak banaka koje nude štednju u toj valuti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
frank štednja u švajcarskim francima švajcarski franak Narodna banka Srbije oročena štednja devizna štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana