Tekst objavljen: 21.01.2014 12:54        


Uprkos tome što bankari i ekonomisti upozoravaju da na srpskom bankarskom tržištu već ima previše igrača i da će ovu godinu obeležiti odlazak nekih banaka, druge se izgleda upravo sada spremaju za dolazak.

Stižu nove banke: Arapi, Rusi, Turci, Francuzi...

Tako je nedavno i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković najavila da jedna od najvećih banaka iz Emirata uskoro stiže u Srbiju. Novosti na to dodaju da Arapi u Srbiju dolaze samostalno sa ulogom od oko 300 miliona dolara.

To verovatno više nikoga i ne čudi imajući u vidu sve dublje veze koje Srbija i njena ekonomija imaju sa bogatim investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Istovremeno, Tabaković kaže da je u toku i postupak oko ulaska jedne strane u vlasništvo Čačanske banke, a isti list navodi da se za jednu od najvećih regionalnih banaka u našoj zemlji "bore" francuska Sosijete ženeral banka i Halk banka iz Turske.

Novosti navode i da je jedna od vodećih ruskih banaka veoma zainteresovana za kupovinu Hipo-Alpe-Adrija banke, pa bi moglo da se dogodi da još jedan učesnik na našem tržištu promeni "gazdu".

Još prošle godine Moskovsku banku nasledila je, takođe ruska, VTB banka, dok su belgijsku KBC banku podelili Sosijete ženeral i telekom operater Telenor.

Sa tržišta su već nestale Agrobanka, Razvojna banka Vojvodine i Privredna banka Beograd, a slična sudbina mogla bi da zadesi još neke manje državne banke.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sve u svemu, čini se da će januar 2015. godine srpsko bankarsko tržište dočekati ozbiljno izmenjeno.

2 komentara

  1. User image
    Srboljub 21.01.2014 13:52

    Evo, odusevljen sam

  2. User image
    @srboljub 22.01.2014 11:24

    A sto bi nas interesovalo kako se ti osecas?!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2014. Srbija bankarsko tržište bankarski sektor banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana