Tekst objavljen: 05.02.2017 17:24        


U Srbiji je svaki četvrti preduzetnik mlađi od 30 godina, a stopa nezaposlenosti mladih je manja za skoro osam odsto u poslednje četiri godine, rezultati su istraživanja "Ekonomska uključenost mladih u Srbiji". Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta "Mreža omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske", koje je predstavila Fondacija Ana i Vlade Divac.

Svaki četvrti preduzetnik u Srbiji mlađi od 30 godina

Kako se navodi u sapštenju, najviša stopa nezaposlenosti mladih bila je 2011. godine 42,5 odsto, dok je u 2015. godini iznosila 34, 9 odsto.

S druge strane, četvrtina mladih ljudi su ekonomski isključeni - ne rade, ne školuju se, nisu ni na kakvim dodatnim obukama i oni su u najvećem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Taj procenat u Evropskoj uniji je duplo niži.

Analizom podataka Agencije za privredne registre Srbije s kraja prošle godine došlo se do podatka da su svaki četvrti preduzetnik i svaki 17. vlasnik preduzeća mlađi od 30 godina.

Na okruglom stolu gde su danas predstavljeni rezultati istraživanja učestvovali su predstavnici Privredne komore Srbije, Srpske asocijacije menadžera i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposlenost mladih mladi preduzetnici mladi biznismeni biznis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana