Tekst objavljen: 19.12.2013 13:45        


Građani i privreda se sve manje zadužuju. U isto vreme suočavaju se sa nemogućnošću otplate rate i naplatom hipoteka. Postalo je, tako, uobičajeno da gotovo svake nedelje banke organizuju prodaju kuća, stana, lokala, zemlje onih koji više ne mogu da servisiraju zajmove.

Svaki treći dan jednoj porodici oduzmu stan zbog dugova

Od početka godine banke su raskinule ugovore za stotinu kredita, jer klijenti nisu namirivali rate na vreme. Ovi podaci pokazuju da je gotovo četvrtina domova koji su kupljeni na kredit otišla na doboš.

Da problem postoji, dokaz je ne samo što raste broj onih koji ne mogu da vrate kredite, već i što opada broj novih zajmova. - Svi krediti, pa i stambeni beleže pad. Izuzetak su gotovinski zajmovi. Kreditna aktivnost banaka je u padu, a kod preduzeća pet odsto je manje odobrenih novih kredita od onih koji su vraćeni, dok je kod građana taj pad 0,5 odsto - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.
U proseku, svaki peti zajam stanovništva u Srbiji je nenaplativ, dok kod preduzeća ova cifra je još alarmantnija - svaki treći kredit je problematičan.

Dosad su banke aktivirale oko 500 hipoteka za stambene kredite, jer građani nisu mogli da vraćaju ratu. Primetno je i da banke sve više oglašavaju prodaju nekretnina. Trenutno je na sajtu dobos.rs postavljeno 706 oglasa za prodaju, a najviše se odnose na stambeni prostor, čak više od polovine oglasa.

- Prema podacima kojima raspolažemo i dalje većina oglašenih stambenih objekata služili su kao obezbeđenje kredita odobrenih preduzećima i preduzetnicima - kaže Ivan Manevski, direktor portala.

On potvrđuje da je u poslednja tri meseca došlo do blagog porasta broja novih oglasa. Problem i za dužnike, ali i za banke koje se suočavaju sve više sa problemom nenaplativih kredita.

U proseku, svaki peti zajam stanovništva u Srbiji je nenaplativ, dok kod preduzeća ova cifra je još alarmantnija - svaki treći kredit je problematičan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija klijenti banke klijent banke banke hipoteke hipoteka aktivrana hipoteka aktivirane hipoteke kupovina stana stan na kredit kredit za stan stambeni krediti stambeni kredit kij

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana