Tekst objavljen: 19.11.2013 16:00        


Guverner NBS Jorgovanka Tabaković kaže da biti kontrole primene preporuke za kredite u švajcarskim francima, jer neke banke pokušavaju da je ne primene u punoj meri. Ona je rekla i da neke poslovne banke preporuku koja se odnosi na privremene olakšice u otplati stambenih kredita u francima tumače "dovitljivo" i "kreativno", kako bi izbegle troškove.

Tabaković: Banke "dovitljivo" tumače preporuke NBS (Medija centar Beograd)

- Kreativnost se svodi na to da se preporuke NBS ne primene u punoj meri, nego samo u meri koja neće banku dovesti u situaciju da ima troškove. Ako banka nema troškove to znaci da ni građani neće imati olakšanja koja je Narodna banka preporukom preporučila - rekla je Tabakovićeva.

Guvernerka je precizirala da u primeni preporuka NBS oko rešavanja kredita u švajcarskim francima i u vraćanju kamata koje su, kako je rekla, naplaćivane od građana "pod firmom neodredive", poslovne banke navode da bi "u uslovima pune primene preporuka imale takve i takve troškove".

- E pa vidite, takve eufemizme pune preporuke i delimične preporuke koje će neke banke primenjivati, mogu da budu prošlost - rekla je ona.

Tabakovićeva je istakla da će NBS kao regulator koristiti svoje pravo da pročita svaki zapisnik s upravnog odbora svake banke i da vidi kako to dovitljivo neke banke žele da primene preporuke oko kredita u švajcarskim francima, i načina na koji su poslovne banke naplaćivale kamate građanima "pod firmom neodredive".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković guverner Narodne banke Srbije nbs Narodna banka Srbije banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke krediti kamate na kredite kamata na kredite

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana