Tekst objavljen: 05.05.2014 15:29        


Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, kaže da su u pripremi izmene određenih zakona kao što su Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, o osiguranju, kao i Narodnoj banci Srbije.

Tabaković: Doskočićemo bankama koje su podigle naknade (Medija centar Beograd)

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, prenosi Tanjug, trebalo bi da omogući izmene koje se odnose na kurs koji se primenjuje prilikom odobravanja i otplate kredita, da on bude isti, dok će se izmenama zakona o NBS povećati nadležnost centralne banke kod rešavanja pitanja problematičnih banaka.

Odgovarajući na pitanje jednog od polaznika Škole nacionalne odbrane na Vojnoj akademiji u Beogradu, gde je održala predavanje na temu "Uticaj međunarodnih finansijskih institucija na monetarnu politiku Republike Srbije", kada će kamatne stope i naknade biti niže, guverner je rekla da u tržišnoj privredi NBS nema prava da ograničava visinu naknada i da "ne sme da se usudi na takav potez, ako imamo 75 posto banaka koje su u stranom vlasništvu".

Zato smo javnim prikazivanjem ukupnih toškova kamata po kreditu hteli da građanima omogućimo da uporede banke i da idu kod najboljih, navela je guvener i podsetila da su, nažalost, banke pribegle nadoknadi koja se zove jednokratni troškovi za obradu kredita onog trenutka kada su snizile kamate na dozvoljeni minus, čime su potpuno neopravdano povećale troškove.

Tražimo način kako tome da doskočimo, a da ne proizvedemo kontra efekat, navela je Tabaković i dodala da se nada da će inflacija ostati u granicama cilja, četiri plus minus jedan odsto, ukoliko ne bude ozbiljne suše i krupnih geopolitičkih pomeranja, što je preduslov da banke nude dinarske kredite, navodi Tanjug.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    tuga 05.05.2014 18:54

    Dok ona doskace proci ce koja godina pa izbori i pojeo vuk magarca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković guverner Narodne banke Srbije nbs Narodna banka Srbije banke bankarski sektor bankarsko tržište klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana