Tekst objavljen: 26.02.2014 13:00        


Kako bi bankama maksimalno olakšali proceduru da snize kamate na dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu, Narodna banka Srbije je predložila način kako da to urade efikasno, u skladu sa zakonom i bez dodatnih troškova – kaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabaković: Evo kako banke mogu da snize kamate na minus (Medija centar Beograd)

Ona objašnjava da će banke umanjiti nominalnu stopu, koja je kao obavezni element ugovorena kao fiksna po ugovoru o dozvoljenom prekoračenju računa, pribavljanjem pismene saglasnosti korisnika računa naglašavajući da ne postoji obaveza da banka i korisnik zaključuju aneks ugovora.

Kamate na minus: Šta je NBS objavila, šta plaćamo banci


- S obzirom na to da banka već ima zakonsku obavezu da najmanje jednom mesečno korisniku sa kojim je zaključila ugovor o dozvoljenom prekoračenju računa, u pisanoj formi ili na drugom trajnom nosaču podataka, dostavlja obaveštenje – izvod o svim promenama na njegovom računu, banka može istovremeno da zatraži i saglasnost za nameravano smanjenje nominalne kamatne stope po ugovoru o dozvoljenom prekoračenju računa, i na taj način banka se ne izlaže dodatnim troškovima slanja izjave o saglasnosti korisniku – kaže Tabaković.

Naime, objašnjava dalje guvernerka, saglasnost može biti pribavljena tako što će banka dostaviti korisniku i obrazac pismene saglasnosti koju korisnik treba da potpiše i vrati banci ili ga u samom obaveštenju obavesti da je potrebno da lično u filijali da pismenu saglasnost za smanjenje nominalne kamatne stope po ugovoru o dozvoljenom prekoračenju računa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

NBS: Banke vam naplaćuju minus i preko 80% godišnje


Pored toga treba imati u vidu da banke određeni broj ovih obaveštenja - izvode o svim promenama na računu, šalju korisnicima elektronskim putem (ako je tako ugovoreno), i u tim slučajevima banke neće imati dodatne troškove obezbeđivanja pismene saglasnosti za smanjenje nominalne kamatne stope po ugovoru o dozvoljenom prekoračenju računa, jer će to učiniti jednim imejlom.

Takođe, napominje Jorgovanka Tabaković, „ugovori o dozvoljenom prekoračenju računa uglavnom se zaključuju sa određenim rokom, odnosno na godinu dana i da se svakodnevno veliki broj ugovora, zbog isteka roka važnosti, obnavlja, što znači da korisnik treba da dođe u svoju matičnu filijalu i zaključi novi ugovor. To je takođe prilika da se bez dodatnih troškova sprovede odluka banke o smanjenju nominalne kamatne stope po tim ugovorima“.


Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dozvoljeni minus kamate na minus nedozvoljeni minus kamate jorgovanka tabaković nbs guverner Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana