Tekst objavljen: 13.02.2014 13:28        


Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kaže da centralna banka neće dozvoliti da domaća valuta oslabi toliko da građani, država i privreda dođu u situaciju da ne mogu da otplaćuju svoje obaveze vezane za evro.

Tabaković: Nema dilera na ulicama, dinar je stabilan

Ona je za B92 izjavila da će se NBS, ukoliko  dođe do krupnih poremaćaja u kretanju deviznog kursa, "ponašati u skladu s tim okolnostima i pažljivo odmeravati kako sačuvati devizne rezerve".

Kako piše Blic, na ulicama gradova širom Srbije pojavili su se prevaranti koji se predstavljaju kao ulični dileri. Kad dođe do većih skokova kursa i kad su prisutne oscilacije, oni nude građanima evro po višoj ceni, ali ih onda prevare duplim brojanjem novčanica. Prevaranti koriste papirne novčanice u malim apoenima, koje presavijaju tako da istu novčanicu broje dva puta, i to rade tako vešto da građani tek mnogo kasnije shvate da su nasamareni. Najčešće rade ispred banaka i menjačnica, nudeći zamenu deviza po većem kursu, a potom isplaćuju čak i 50 odsto manje dinara.
Tabaković je istakla da na vrednost kursa ne utiču prevremeni parlamentarni izbori, već podgrevanje atmosfere nesigurnosti, pored spoljnih uticaja na koje NBS ne može da utiče.

- Dinar je najmanje pao u odnosu na ostale, jer smo mi među prvima krenuli široku politiku učešća na međubankarskom tržištu - povlačenja viška dinara - naglasila je ona.

Na pitanje koju vrednost kursa brani - guverner odgovara da NBS brani stabilnost.

- Svi koji me to pitaju, da li u šali kao ministar finansija ili manje u šali kao predstavnici međunarodnih institucija, dobiju isti odgovor, da mi branimo stabilnost - kaže ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Guvernerka je za B92 istakla da je posle intervencija 2013. ta godina završena 180 miliona evra u plusu, a u da je dosad prodato 440 miliona evra za stabilizovanje kursa.

Na vest o pojavi dilera na ulicama, Tabaković kaža da je to "na nivou šale" i objašnjava da ne postoji razlog da se dileri pojave na ulicama, jer menjačnice svoju vrednost brzo usklađuju sa najavljenim indikativnim kursom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković kursna lista nbs nbs Narodna banka Srbije Srbija dinar evro devizni kurs guverner Narodne banke Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana