Tekst objavljen: 18.02.2014 10:24        


Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da ne očekuje da će u skorije vreme bilo kojoj banci u Srbiji biti oduzeta dozvola za rad, kao što je to bio slučaj sa Univerzal bankom i naglasila da je bankarski i finansijski sistem u Srbiji stabilan.

Tabaković: Nijedna banka više neće ostati bez dozvole (Medija centar Beograd)

NBS je spremna da poverenje građana u bankarski i finansijski sistem opravda, rekla je Tabaković gostujući na TV Pink.

Univerzal banka je zapala u problem likvidnosti i nije mogla da izdvoji ni obavezene rezerve, rekla je Tabaković i istakla da je ona zajedno sa izvršnim odborom NBS-a postupila po zakonu, kada je oduzela licencu za rad Univerzal banci jer bi svaki sledeći dan njenog rada naneo još veću štetu državi.

- Neka javna preduzeća su nasledila držanje depozita u Univerzal banci i sada je to posao onih koji treba da utvrde u narednom periodu da li je neko namerno ulazio u rizik ili nije znao da čita bilanse - rekla je Tabaković i poručila da će svi depoziti do 50.000 evra biti isplaćeni preko Poštanske štedionice bez ikakvih problema, a sve preko tog iznosa će se isplaćivati iz stečajne mase i stečaj zato mora da bude brz.

Tabaković je ukazala da je Univerzal banka odobravala kredite bez procene da li oni zaista mogu da budu vraćeni i bez dovoljno instrumenata obezbeđenja.Kada je Unvierzal banka ušla u zonu nelikvidnosti NBS je morala da joj oduzme dozvolu za rad jer nisu smele da budu dovedene u pitanje sve ostale banke zbog jedne koja ne izmiruje svoje obaveze.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ona je poručila da NBS stoji na usluzi tužilaštvu i pravosuđu i da će im dostaviti svu neophodnu dokumentaciju Univerzal banke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
jorgovanka tabaković guverner Narodne banke Srbije nbs Narodna banka Srbije banke bankarski sektor bankarsko tržište propale banke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana