Tekst objavljen: 05.03.2017 14:25        


Svaki četvrti preduzetnik i tek svaki 17. vlasnik preduzeća u Srbiji je mlađi od 30 godina, rečeno je danas na osnivanju Saveta za omladinskom preduzetništvo Privredne komore Srbije, koje treba da pomogne mladima da pokrenu svoj biznis. 

Tek svaki 17.vlasnik preduzeca mlađi od 30 godina

Konstitutivnoj sednici su prisustvovali ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik PKS Marko Čadež, koji su izrazili očekivanje da će to telo popraviti tu poražavajuću statistiku.

Savet će, između ostalog, zastupati interese preduzeća tokom prvih pet godina poslovanja.
Udovičić je rekao da, ipak, ima pomaka i da je prošle godine bilo za šest odsto više mladih koji žele da započnu svoj samostalni biznis u odnosu na 2015. godinu.

"Najveći problem je nezaposlenost mladih, položaj na tržištu rada i nemogućnost da dođu do posla", rekao je Udovičić.

On je istakao da nema boljeg partnera od PKS da se promeni ta situacija.

"Ministarstvo će narednog meseca potpisati sporazum o saradnji upravo na temu poboljšanja svih uslova za mlade i na temu spajanja fonda za mlade talente i PKS i na temu bolje komunikacije vlade sa PKS. Cilj je da se uhvatimo u koštac sa lošim brojkama", naglasio je Udovičić.

Čadež je rekao da su poražavajući podaci nedavnog istraživanja da je u našoj zemlji svaki četvrti preduzetnik i tek svaki 17. vlasnik preduzeća mlađi od 30 godina.

"Svaki treći ili četvrti mladi čovek u Srbiji koji traži posao je stariji od 15 godina, a mlađi od 25 godina odnosno nezaposlen", kazao je Ccadež.

Prema njegovim rečima, od 700.000 ljudi koje NSZ registruje kao nezaposlene, čak je četvrtina mlađih od 30 godina.

"Oko 150.000 mladih koji bi mogli da stvaraju novu vrednost i doprinose nacionalnog dohotku niti rade niti se školuju", dodao je Čadež.

On kaže da će se Savet baviti strateškim razvojem omladinskog preduzetništva, zastupanjem interesa preduzeća u prvih pet godina njihovog poslovanja, unapređenjem komunikacije i ambijenta za preduzetništvo mladih i slično.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mladi mladi biznismeni biznis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana