Tekst objavljen: 14.04.2015 10:47        


Nacionalna služba zaposlavanja beleži pad nezaposlenih u proseku za tri odsto, u odnosu na isti period prošle godine i sada ih je na evidenciji 766.500. "To je podatak koji raduje", naglasio je direktor NSZ Zoran Martinović.

U Srbiji 766.500 nezaposlenih, manje nego prošle godine

On je u izjavi za Tanjug rekao da je do smanjenja broja nezaposlenih došlo u kategorijama koje se smatraju teže zapošljivim - među mladima, osobama bez kvalifikacije i osobama koje su na evidenciji duže od godinu dana, što se, kako je rekao, smatra dugim periodom.

"Ako posmatramo mlade do 30 godina starosti, u ovom trenutku ima ih nešto manje od 200.000 na našoj evidenciji, što je za 6,3 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine", kaže Martinović.

On je dodao da je u prva tri meseca ove godine zaposleno oko 52.000 osoba sa evidencije, a da među njima 39 odsto čine mladih, do 30 godina starosti.

"To praktično pokažuje da ta populacija zapravo, lagano izlazi iz tog statusa teže zapošljivih u ovoj godini", kazao je Martinović.

On je podsetio na činjenicu da sve zemlje u regionu imaju visoku stopu nezaposlenosti mladih, naročito uzrasta od 15 do 24 godina.

"Tu smo postigli značajno smanjenje stope nezaposlenosti te kategorije mladih, koja je u ranijem periodu dostizala i oko 50 posto, sada je ona negde oko 42 odsto u Srbiji, u Hrvatskoj je oko 46 odsto, u drugim zemljama regiona takođe se kreće između 40 i 50 odsto, tako da delimo istu sudbinu, kada je u pitanju zapošljavanje mladih", rekao je Martinović.

Kako je kazao, u zemljama EU stopa nezaposlenosti mladih kreće se između 20 i 25 odsto.
Godinama unazad, podsetio je, praksa je bila da u zimskim mesecima broj nezaposlenih lica na evidenciji NSZ raste, ali da je u prvom kvartalu ove godine taj broj ipak manji u odnosu na prethode godine (prvi kvartal godine).

"Ono što je pozitivan pokazatelj je da ipak imamo smanjenje broja nezaposlenih lica, i imamo povećano zapošljavanje u odnosu na isti period prošle godine. Očekujemo da se taj trend nastavi, do kraja godine, pogotovu ako imamo u vidu i buđenje i dolazak nekih novih investitora koji zapošljavaju", očekuje Martinović.

Kao primer je naveo da je protekle nedelje u Krupnju u novoj fabrici tekstila "Džinsi" zaposleno 120 osoba, upravo iz kategorije mladih do 30 godina starosti i da se najavljuje zapošljavanje još dodatnih 100 radnika.
Dodao je i da je nakon stupanja na snagu novog zakona o radu došlo do pozitivnih pokazatelja i promena na tržištu rada.

"Upravo u tim letnjim mesecima nakon stupanja zakona na snagu došlo je do povećanog procenta zapošljavanja lica sa evidencije, što znači da ipak dolazilo do legalizacije radno pravnog statusa velikog broja lica koja su radila u sivoj zoni, a s druge strane, možemo da kažemo da se povećao i broj nezaposlenih na neodređeno vreme", kazao je direktor NSZ.

Ističe da se još uvek po pravilu, sva lica zapošljavaju na određeno vreme, ali da se ipak povećava broj onih koji su primljeni u radni odnos na neodređeno vreme.

Što se tiče podrške zapošljavanju, za mere aktivne poltike zapošljavanja ove godine opredeljeno je 2,8 milijardi, kao i dodatnih 500 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Martinović je podsetio i da je krajem marta raspisan javni poziv za programe samozapošljavanja za 3.130 ljudi koji imaju nameru da pokrenu sopstveni posao.

Za buduće preduzetnike predviđeno je po 160.000 dinara, odnosno 200.000 dinara za osobe sa invaliditetom.

"Ono što je dodatni kvalitet ove mere je da se veliki broj lica koja u ovoj godini koriste sredstva za samozapošljavanje, u narednoj godini prijavljuju i za subvencije za otvaranje novih radnih mesta, što znači da oni unapređuju svoje poslovanje i povećavaju broj zaposlenih upravo u njihovim malim preduzećima", rekao je Martinović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zapošljavanje mladih nacionalna služba za zapošljavanje porast zaposlenih biro rada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana