Tekst objavljen: 23.12.2013 9:00        


Imajući u vidu cene, u Srbiji bi plata trebalo da bude između 700 i hiljadu evra, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić. Privrednici tvrde da je to daleko od mogućnosti i da proizvodna preduzeća daju maksimum i sa 400 evra.

U Srbiji za život potrebna plata od bar 700 evra

Prosečna zarada u Srbiji je 44.000 dinara. Tolika je otprilike i u trgovini. U industriji je nešto veća od 50.000. Ovaj prosek podigle su, međutim, zarade u proizvodnji duvana, naftnih derivata i lekova, koje su u oktobru iznosile 110.000 dinara.

Petrašin Jakovljević kaže da je to maksimum u trenutnim okolnostima. - Voleo bih da vidim proizvodno preduzeće koje radnicima može mesečno da daje po 700 evra. U Srbiji to nije realno. Možda u delatnostima koje se bave telekomunikacijama ili finansijama, ali u prerađivačkoj industriji to ne može da bude više od 45.000 dinara - kaže Jakovljević.

Prosečna zarada u Hrvatskoj je 850 evra. Cene u ovoj zemlji, međutim, ništa nisu veće nego u Srbiji.

Maksimalnih 20 odsto skuplje su osnovne životne namirnice, ali su jeftiniji higijena, tehnika, automobili, čak i garderoba.

Nižu prosečnu platu od Srbije u regionu ima BIH gde građani zarađuju 422 evra mesečno. I ovde su, međutim, cene niže nego u Srbiji. Egzistencijalni proizvodi poput mleka, šećera, brašna, jeftiniji su i do 15 procenata.

Ekonomista Vladana Hamović smatra da je kriza najviše pogodila one koji imaju prosečna primanja, a takvih je oko 60 odsto među zaposlenima.

- Sigurno je najteže ljudima koji ne rade ili imaju najniže zarade, ali se skupoća lomi na onima koji imaju prosečnu platu. Hrana sa 40 odsto učestvuje u kućnom budžetu - kaže Hamovićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    XX 23.12.2013 10:01

    Ovo napisite u predlog zakona o radu !!! Robovlasnicke firme koje daju po 150-200 evra svojim radnicima TREBA ZATVORITI ! Ko ne moze da isplati barem prosek, oduzeti dozvoli za rad. Taj je nesposoban !

  2. User image
    NISovac 25.12.2013 17:29

    Ako bi se zatvarale firme koje ne isplacuju minimum prosecnu platu, onda bi NIS trebalo prvi zatvoriti za primer!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija Srbija prosečna zarada prosečna plata zarada plata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana