Tekst objavljen: 05.10.2015 14:56        


Elektroprivreda Srbije (EPS) će, zahvaljujući reorganizaciji, uštedeti oko pola milijarde evra do 2019. godine i pokrenuti investicioni ciklus, sa ciljem da EPS postane kompanija lider na tržištu, najavili su danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i direktor EPS-a Aleksandar Obradović.

Uštede u EPS-u oko pola milijarde evra do 2019. godine

Jedna od najvažnijih stvari za EPS je novi investicioni ciklus i EPS mora da bude lider na tom tržištu, rekao je Antić na skupu "Uticaj korporativizacije na efikasnost poslovanja EPS-a", u organizaciji Internet portala "Balkanmagazin". On je najavio da će posle tri decenije u Srbiji uskoro početi izgradnja nove termoelektrane, u Kostolcu snage 350 megavata, uz proširenje ugljenokopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Ministar je dodao da u projektima energetske efikasnosti, takođe, leže velike energetske rezerve i da se planira pokretanje i tih projekata u Srbiji.

Antić je podsetio da je proces korporativizacije i reformi u EPS-u počeo pre 1,5 godinu uz podršku Vlade Srbije, sa ciljem smanjenja troškova, povećanja efikasnosti i centralizacije nabavki, a prvi rezultati se već osećaju. On je ukazao da je EPS bez dileme najznačajnije javno preduzeće u Srbiji koje značajno utiče na energetsku bezbednost i finansijsku stabilnost države i da je zbog toga treba da bude moderno organizovan sistem, koji će smanjiti svoje troškove i početi novi investicioni ciklus u elektroenergetici da bi bio spreman da podmiri rastuće potrebe u potrošnji struje.

EPS je, kako je naveo, ove godine ostvario najbolje rezultate u povećanju naplate računa za struju, koja je u odnosu na prošlu godinu uvećana sa 90 na 97 odsto.

Direktor EPS-a je naglasio da se u EPS-u sprovode suštinske promene i depolitizacija u radu kompanije.

On je najavio da je planirano da se do 2019. godine, zahvaljujući reorganizaciji kompanije, u EPS-u uštedi od 350 do 470 miliona evra, iz kojih bi trebalo da se realizuju i neke investicije."EPS je danas potpuno drugačija firma od one koju ste ranije znali i ne sprovodimo samo formalne, već suštinske reforme," rekao je Obradović i dodao da će ta kompanija biti spremna da odgovori svim izazovima u budućnosti i da se sada "politika istiskuje iz EPS-a".

Na tome se neće stati jer Vlada očekuje od EPS-a više novca, nove investicije i radna mesta i to sve u uslovima otvorenog tržišta, na kome EPS više nema monopol, kazao je Obradović i poručio da će reorganizacijom, EPS biti efikasniji i jači sistem.

On je podsetio da od jula EPS, umesto 14, ima samo tri zavisna privredna društva i dodao da je u planu da se u drugoj fazi korporativizacije, do jula 2016. završi proces korporativizacije, da se ostvare uštede od 36 miliona evra i da EPS iz javnog preduzeća pređe u akcionarsko društvo.

Obradović je napomenuo i da je u EPS-u od pre dve nedelje ukinut suvišan broj menadžera srednjeg nivoa."To je istorijska odluka u EPS-u," kazao je on i dodao da su ti direktori često bili postavljani po političkoj liniji i da toga sada više nema, jer sprovodi depolitizacija u radu EPS-a.

Generalni direktor EPS-a je najavio da će to preduzeće ove godine smanjiti za polovinu broj direktora, odnosno biće oko 300 direktorskih mesta manje.

Obradović je podsetio da je EPS za šest meseci ove godine ostvario profit od tri milijarde dinara, umesto planiranog gubitka od 10 milijardi dinara, istakavši da je time ostvaren bolji finansijski rezultat za 13 milijardi dinara.

Direktor EPS snabdevanja Dragan Jeremić je istakao da će ovakve promene u EPS doneti velike uštede unutar kompanije i da se u tome koriste najbolja iskustva i praksa iz drugih kompanija.

On je objasnio da je EPS snabdevanje zavisno preduzeće unutar EPS grupe, koje se bavi prodajom i naplatom računa za struju i da nema sopstvene fianansijske servise i šaltere, već ih preuzima od EPS grupe, što doprinosi manjim troškovima. Izazov za EPS će u narednom periodu, kako je rekao, biti da zadrži kupce na otvorenom tržištu i naveo da je EPS od 24 velikih strateških preduzeća, sa njih 14 potpisao ugovor o snabdevanju na dve ili tri godine.

Među njima je i kompanija Meser koja je, prve godine liberalizacije tržišta struje bila prešla kod drugog snabdevača, a sada je sa EPS-om potpisala trogodišnji ugovor o snabdevanju do kraja 2018. godine, kazao je Jeremić.

On je naveo da je EPS u ovoj godini značajno povećao procenat naplate, naročito kod građana koji su i pored poskupljenja struje i uvođenja akciza na električnu energiju, bili redovne platiše, a procenat naplate je čak iznad evropskog proseka i iznosi više od 97 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EPS struja građani Srbije električna energija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana