Tekst objavljen: 04.12.2013 9:15        


Cena kvadratnog metra stana u Srbiji godinama je u stalnom padu, što je odraz sve manje kupovne moći onih kojima je krov nad glavom najpotrebniji. Koji god oglasnik da se otvori, gotovo svi oglasi odnose se na prodaju stanova, tek jedan-dva na kupovinu.

Uzalud su stanovi sve jeftiniji, niko nema para za njih

Beskućnici nemaju novca ni uslova da se kreditno zadužuju jer ili su zarade preskromne, ili nesigurne, a ako su i uštedeli neku siću koja bi im bila dovoljna za učešće za kakav subvencionisani zajam, ne mogu ga podići za stariji stan, koji je na tržištu jeftiniji, već samo za novogradnje, koje su skuplje.

Po podacima NKOSK, prosečna cena kvadrata u Srbiji iznosi 921 evro, u odnosu na 952 evra u prva tri meseca, ili 940 evra u isto vreme lane.

Isti podaci u Vojvodini imaju gotovo za trećinu nižu vrednost: kvadrat stana u trećem kvartalu ove godine prodavao se prosečno za 648 evra u odnosu na 702 evra u prva ovogodišnja tri meseca, ili 632 evra u isto vreme lane.

Prosečna vrednost kvadrata u Novom Sadu iznosi 922 evra u odnosu na 947 evra u istom periodu lane, u Subotici 478 (482), Odžacima 367 (349), a Sremskoj Mitrovici 563 (541).

Sudeći po oglasima, na tržištu nekretnina primetna je veća cena većih stanova. Primera radi, za trosoban stan od 86 kvadrata traži se 103.000 evra, a za troiposoban stan na Limanu 1.200 po kvadratu.

U agencijama za promet nekretnina kažu da prodavci pokušavaju da što bolje prodaju svoju nekretninu pa u startu obično traže više, a u pravilu stanovi se prodaju uvek nekoliko procenata jeftinije.

Ali, kupci su retki.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija stan na kredit kredit za stan stambeni krediti stambeni kredit prodaja stana kupovina stana cena nekretnine cene nekretnina cena stanova cene stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana