Tekst objavljen: 04.05.2016 11:29        


Voćari i povrtari kažu da se i ove godine suočavaju sa problemom plasmana robe i da im nakupci nude male cene, zbog čega se polako okreću velikim trgovinskim lancima u Srbiji.

Voćari i povrtari nude saradnju trgovinskim lancima

"Velike trgovinske lance bi trebalo napuniti našim proizvodima, jer su odličnog kvaliteta", rekao je Tanjugu sekretar Odbora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović.

"Prepoznati smo kao vrlo dobri u proizvodnji voća i povraća zbog klimatskih uslova i dužine vegetacionog perioda", ističe Budimović.

On je istakao da, ipak, treba da unapređujemo proizvodnju primenom novih tehnologija pošto su veletrgovine vrlo zahtevne.

Budimović je naveo da je u PKS, pre nekoliko dana, organozovan Dan dobavljača sa kompanijom Metro keš-end-keri i domaćim proizvođačima voća i povrća kako bi se što više njih uključilo u snabdevanje tog trgovinskog lanca.

"Pored toga sto bi se ta kompanija snabevala domaćim proizvodima, želimo i na taj način da podstaknemo proizvodnju voćara i povrtara", naglasio je Budimović.

Vlasnik poljoprivrednog gazdinstva "Curaković" iz Trstenika Miroslav Curaković je kazao da već godinama širi proizvodnju upravo zahvaljujući saradnji sa trgovinskim lancima.

On ističe da će u narednom periodu biti sve više robe na tržištu i da će poljoprivredni proizvođači sve teže moći da prodaju robu.

"Trenutno snabdevamo Kragujevac, a nadam se da ćemo saradnju proširiti i početi da snabdevamo i Beogradom", kazao je Curaković Tanjugu dodajući da to domaćinstvo ima paradajz, krastavac, papriku, šljivu i drugo.

Kako je istakao, država bi poljoprivrednicima trebalo da obezbedi povoljnije kredite da bi mogli da povećaju proizvodnju, ali i da prerađuju svoje proizvode, pošto često ne mogu sve što imaju da prodaju u svežem stanju.

Proizvođač trešanja iz Grocke Zoran Brkić, koji je predstavnik svih proizvođača trešanja na teritoriji te opštine, rekao je Tanjugu da su u prethodnom periodu sarađivali sa raznim nakupcima i da i dalje imaju veliki problem kako trešnje da plasiraju.

"Naša opština dnevno daje od šest do osam šlepera trešenja odnosno ubere se dnevno oko 16 vagona", kazao je Brkić i dodao da se to uglavnom podeli sitnim nakupcima koji ih ucenjuju niskim cenama.

On navodi da PKS može proizvođačima da pomogne tako što će ih spojiti sa boljim trgovinskim lancima.
"Imamo prosečan kvalitet sa kojim bi mogli da izađemo na svetsku pijacu, a u Srbiji oni koji preuzimaju robu i distribuiraju je mnogo više zarađuju od samih proizvođača. I ove godine se uglavnom javljaju isti kupci koji daju mnogo nižu cenu", naglasio je Brkić.

On je dodao da ova godina nije bila baš najbolja za proizvođače trešanja zbog poznih mrazeva i da trenutno ima manje plodova nego što bi trebalo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povrtari trgovinski lanci PKS voćari Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana