Tekst objavljen: 14.10.2013 12:00        


Vest da će Nacionalna banka Grčke prodati svoje filijale u regionu te napustiti tržišta kod nas, u Makedoniji, Rumuniji, Albaniji i Bugarskoj, i nije iznenađenje. Ta grupacija ima značajan državni udeo, a zemlja je već poduže pritisnuta krizom duga i kreditori zahtevaju da se deo novca obezbedi prodajom imovine koju ona poseduje.

Vojvođanska banka NBG (za sada) nije na prodaju

U samoj Vojvođanskoj banci, članici NBG-a, kažu da još nemaju zvaničnih informacija vezanih za povlačenje s pomenutih tržišta.

Ko bi se ubuduće mogao pojaviti kao potencijalni kupac? Teško je reći kada se zna da to nije jedina banka koja se nudi na prodaju. Kupac se traži i za Hipo banku. KBC banku Srbija nedavno je preuzela Sosijete ženeral banka. Folks banka već iza sebe imaju svoju državu kao velikog akcionara...
Već sada može da se kaže da u Srbiji kupca za tu kuću neće naći lako. Stanovništvo je prezasićeno banakarskom punudom, zajmovi već poduže stagniraju.

U mesecima kada i ima rasta, on je ispod jednog procenta zaduživanja na celom tržištu. Građani su još uvek koliko-toliko ažurni kada servisiraju svoje obaveze, što se za privredu ne može reći.

Nije loše podsetiti na to da je baš Nacionalna banka Grčke platila najvišu cenu za ulazak na srpsko tržište. Da bi postali vlasnici Vojvođanske banke, oni su 2006. godine izdvojili 385 miliona evra.

To je ubedljivo najveća cena koju je država Srbija uspela da dobije u procesu privatizacije za neku banku. Iza njih je akvizicija JU banke, za koju su takođe Grci iz Alfa banke izdvojili mnogo manje – 152 miliona evra.

Koliko su postigli ono što su želeli to samo oni znaju, ali pozitivnog poslovanja nije bilo. Vojvođanska banka je i lane zabeležila gubitak od 1,9 milion evra.

Svojevremeno se mnogo govorilo o tome da će se ujediniti EFG banka i NBG. Do toga nije došlo. A da li će NBG ovde preuzeti neka od grčkih banaka koja već radi ovde ili strana banka prisutna na našem tržištu, tek treba da se vidi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija bankarski sektor bankarsko tržište banke prodaja banke NBG banka Vojvođanska banka - NBG vojvođanska banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana