Zvanični kurs Evra za dan 21.09.21. :: 117.5685 rsd
Tekst objavljen: 21.04.2019 9:00        


Za Sanju Melkus i Violetu Ivković, dve drugarice sa hora, priča o tartufima započela je pre nešto više od devet godina. Prva saznanja o o tartufima u Srbiji, insiprisala su ove Vojvođanke da spoje ljubav prema prirodi sa uživajem u ovom delikatesu.

Vojvođanski tartufi osvajaju svetsko tržište

Posle eksperimentisanja u sopstvenoj kuhinji, došla je i ideja da svoje specijalitete predstave široj javnosti. Tako su u jesen 2017. registrovale malu porodičnu firmu TRUFF TRUFF, a prva javna promocija njihovih proizvoda od domaćih tartufa bila je na drugom novosadskom Noćnom marketu na Ribljoj pijaci.

Kako za eKapiju kaže Sanja Melkus, jedna od vlasnica ove novosadske firme, TRUFF TRUFF funkcioniše kao jedna porodica i na tim temeljima gradi svoj brend.

- U kreiranju novih ukusa uvek se vodimo ličnim mišljenjem. Ono što mi volimo da jedemo sa tartufima, nalazi se i u našim teglicama. To su pre svega inovativni proizvodi, namenjeni stvarnim ljubiteljima gurmanluka, u kojima kombinujemo prirodom povezane stvari. Tu su Crni tartufi u ljutoj uljanoj marinadi, pomorandža sa tartufima, blagi slatki preliv za slane kombinacije - sa sirevima, mesom ili povrćem... – izdvaja Sanja neke od ukupno 10 proizvoda u asortimanu.

A mi ne možemo da ne pomenemo i proizvode od crnih tartufa sa tahinijem, sa humusom, zatim karpaćo od crnih tartufa sa začinima, morsku so sa komadićima tartufa i ekstradevičansko maslinovo ulje sa prirodnom aromom crnog tartufa.

Svi ovi proizvodi su, podvlači naša sagovornica, 100% prirodni.

- U svetu proizvoda od tartufa velika je nauka zadržati prirodni miris tartufa, pa se u toj borbi gotovo uvek koriste i ne baš tako prirodni dodaci. Veštački dobijen miris tartufa je najčešći dodatak ovim proizvodima. Njime se dobija veliki intenzitet mirisa, koji podseća na pravi miris svežeg tartufa, a njegova hemijska formula je veoma bliska naftnom petroleju. U deklaraciji proizvoda nećete naći ovaj sastojak, ali možete pretpostaviti njegovo prisustvo u naglašenom postotku tartufa od 2-5%, kao i u njegovom zagušujućem mirisu kad otvorite proizvod – navodi Sanja Melkus.

U proizvodima firme TRUFF TRUFF, sa druge strane, nalazi se veliki postotak tartufa, visokokvalitetno ekstradevičansko maslinovo ulje i domaći sastojci proverenog porekla. Svi proizvodi su, ističe Sanja, veganski, bez aditiva i konzervansa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U ovoj firmi se, po rečima sagovornice našeg portala, veći deo posla obavlja ručno, što proizvodu daje dodatni kvalitet.

- Naravno, zbog dugotrajnosti proizvoda, jedan deo u proizvodnji se obavlja mašinski, kao što je na primer proces pasterizacije – dodaje ona.

Sanja ističe da su i za ovaj posao, kao i za svaki drugi, najbitniji ljubav i dobra energija, što se i te kako oseća i u krajnjem proizvodu.

Naravno, dodaje, važan je i ekonomski momenat, a posao sa tartufima je svakako isplativ, jer je u pitanju specifičan proizvod, pri čemu je TRUFF TRUFF i među retkim firmama u Srbiji koje se bave ovom vrstom proizvodnje.

Na pitanje gde nabavljaju tartufe za svoje proizvode, Sanja odgovara da je Srbija izuzetno bogata tartufima.

- Najčešće se pronalaze u šumama čija zemlja ima posebnu vlažnost i kiselost. Naš tartuf se veoma lako prodaje na inostranom tržištu zbog svog izvanrednog kvaliteta, pre svega. Malo je tužno što se u Italiji, Francuskoj iHrvatskoj o njemu govori kao o domaćem, a ne o srpskom tartufu. Nisam sugirna ko je odgovoran za ovo, ali bih volela da se o našim tartufima govori na način koji zaslužuju – kaže Sanja Melkus.

Ona dodaje daVojvodina ima posebno mesto u priči o tartufima.

- Njeni tartufi pominju se u kuhinjama bečkih careva još od 18.veka. To su najkvalitetniji i najveći komadi ove gljive, koji na svetskom tržištu dostiže cene od preko 10.000 EUR po kilogramu. Upravo zbog ovih referenci, u opisu naših proizvoda stoji odrednica "vojvođanski tartuf" – navodi naša sagovornica.

Posebno ističe da u svom poslu TRUFF TRUFF ima i verne pomagače - pse tragače rase Lagotto Romagnolo.

- Reč je o autohtonoj italijanskoj rasi pasa koje većina naziva tartufarskim psima. To su veoma pametni, privrženi i radni psi, uz koje morate da volite i cenite prirodu. Sa njima u šetnji kroz šumu, osim tartufa nalazimo i beg od gradske vreve i blisku povezanost čoveka i prirode – navodi Sanja.

- U narednom periodu trudićemo se da svet sazna što više o nama i o vojvođanskom tartufu. Želja nam je da naši proizvodi dospeju u što više domova u svetu, ali i kod nas – zaključuje sagovornica našeg portala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pečurke sanja melkus violeta ivković tartufi biznis mali biznis vojvodina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana