Tekst objavljen: 19.12.2015 16:00        


Recan fondacija u Srbiji je tokom decenije edukacije o značaju reciklaže i zaštite životne sredine reciklirala 44 tone limenki i time smanjila emisiju ugljen dioksida za čak 396 tona. Kako se navodi u saopštenju te fondacije, količina recikliranih limenki dovoljna je da prekrije četiri fudbalska terena, a materijal koji je ponovo upotrebljen u proizvodnji dovoljan je za izradu čak 7.150 bicikala.

Za 10 godina reciklirano 44 tone limenki

Trenutno se u Srbiji reciklira 31,6 odsto ambalažnog otpada i kao država postižemo ciljeve koje smo planirali na putu ka pristupanju Evropskoj uniji i to je veoma ohrabrujuće, izjavila je Jelena Kiš, direktor Recan fondacije.

Ona je navela da je fondacija za 10 godina aktivnosti edukovala više od 2,5 miliona ljudi, sa ciljem promovisanja reciklaže limenki, a program edukacije je sproveden u čak 430 škola u 210 opština u Srbiji.

Posebnu pažnju fondacija poklanja edukaciji najmlađih, te je u saradnji sa pozorištem Čarapa, više od 50.000 mališana gledalo predstave, dobijajući ulaznice u zamenu za prazne limenke.

Od osnivanja, fondacija je pokrenula niz inicijativa u cilju edukacije građana o reciklaži i postigla je izuzetne rezultate: organizovani su i podržani brojni događaji na kojima je prikupljeno preko 3.571.420 limenki, a kroz niz inicijativa edukovano je preko 20.000 đaka o ovoj temi.

U zemljama Evropske unije reciklira se 73 odsto metalnih pakovanja i Srbija bi u narednim decenijama mogla dostići ovaj nivo, uz podizanje nivoa primarne selekcije za komunalni otpad, izgradnju adekvatnih reciklažnih centara ali i uvođenjem takse po toni otpada koji ide na deponije što bi sprečilo odlaganje reciklabilnih materijala na deponije, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
limenke evropska unija Srbija reciklaža

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana